Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества

Политика

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества - Tribune.bg
Снимка:

МВР не напуска процеса по контрол, твърдят вносителите

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества. Проектът предвижда възлагане на контролната дейност, свързана с производство на оръжие на Министерство на икономиката и Междуведомствена комисия, която да има правомощия, свързани с този процес.

С гласуваните изменения на текстове се цели още защита на автентичността и функционалността, свързана с културно-историческата стойност на оръжията. В момента притежателите на такива оръжия след изтичане на едногодишния срок следва да са ги декларират и да получат удостоверения, които да ги легитимират като неогнестрелни оръжия.

Социалистът Иван Иванов обяви, че партията му подкрепя новите текстове относно старите оръжия, но настоява да не се отнема от МВР контролната дейност по производството на оръжия у нас.

„Наред с всички техни благородни идеи да урегулират режима за старинни оръжия, колекционерски оръжия ,запазването на културно-историческото наследство, за което никой не спори, се променя още един режим—МВР излиза неясно защо от режима на контрола по производство на оръжията“, посочи Иван Иванов.

В отговор вносителят на промените народният представител Маноил Манев коментира, че никъде в Закона за оръжията не е казано, че МВР напуска процеса по контрол и не може да става въпрос за лобизъм.

По думите му този законопроект касае всички, които се занимават с производството на оръжие, всички, които ще се занимават с производството и всички, които ще кандидатстват да получават документи по този режим. „Къде в такъв текст, който се отнася до всички, еднакъв режим, еднакви правила, еднакъв режим за разрешително, може да намерите думичката лобизъм? Целта не е това, целта е просто да наклепаш някого“, изтъкна още Манев.

След дебати промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия бяха приети на

първо четене с 97 гласа „за“, 32 – „против“ и двама „въздържали се“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети