Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за управление на отпадъците

Политика

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за управление на отпадъците

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за управление на отпадъците - Tribune.bg
Снимка:

Рециклирането на битовите отпадъци ще намали разходите на общините за тяхното депониране

Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за управление на отпадъците, с което въведоха изискванията на приетия на ниво Европейски съюз през 2018 г. законодателен пакет „Отпадъци“ и европейски директиви.

Очаква се да се засили контролът върху дейността на организациите по оползотворяване на отпадъците и на лицата, които изпълняват задълженията си индивидуално, както и да се ограничат рисковете за околната среда при дейностите с третиране на отпадъци.

„Необходимостта от рециклиране на битови отпадъци ще доведе до намаляване на разходите на общините за тяхното депониране“, изтъкна народният представител от ПГ на ГЕРБ Данка Люртова по време на дебата по промените.

Промените в Закона за управление на отпадъците са закъснели, посочиха в отговор от опозицията.

Ако се вгледате в сроковете на един от параграфите, ще видите определени проценти и мерки, които трябва да бъдат реализирани до 31 декември 2020 г. Това е достатъчен аргумент за закъснялото му внасяне и разглеждане в Народното събрание. Той отдавна трябваше да действа вече и да бъдат постигнати част от целите, които са заложени в този закон", коментира социалистът Манол Генов.

Законопроектът бе приет с подкрепата на 93 народни представители, а един се въздържа.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров благодари за подкрепата и изрази надежда за нови конструктивни предложения между първо и второ четене на Закона за управление на отпадъците.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети