Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Депутатите закриха специализираното правосъдие

Политика

На първо четене: Депутатите закриха специализираното правосъдие

На първо четене: Депутатите закриха специализираното правосъдие - Tribune.bg
Снимка:

С промени в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ управляващото мнозинство в парламента закри на първо четене специализираното правосъдие със 134 гласа „за“ и 73 – „против“. „Важно е да имаме един закон за всички“, коментира гласуваната промяна министърът на правосъдието Надежда Йорданова.  Спецсъдът е действал като бухалка на ГЕРБ.

„Професионалните аргументи се чуват, дебатът не е „на ангро“. За да има ефективна борба с корупцията, ни трябва реформа в прокуратурата“, апелира Йорданова.

На въпроса какво ще се случи с висящите дела – десетки томове, хиляди страници, стотици обвиняеми и вещи лица, тя припомни, че Софийски градски съд ще е правоприемник на Специализирания съд и Специализирания апелативен съд, а делата и томовете няма да се местят.

Относно преназначаването на магистратите министър Йорданова се ангажира максимално плавно те ще бъдат преназначени от Висшия съдебен съвет /ВСС/.

„Бройки няма да бъдат открити в ненатоварени съдилища. Очаквам адекватен анализ от ВСС“, посочи Йорданова. Правосъдният министър уточни, че ако разпоредбите нарушават конституцията или създават опасност  от това, между първо и второ четене ще бъдат променени.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати