Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Карта въвежда специален статут на лицата от българските исторически общности

Политика

На първо четене: Карта въвежда специален статут на лицата от българските исторически общности

На първо четене: Карта въвежда специален статут на лицата от българските исторически общности - Tribune.bg
Снимка:

Решаваме демографски проблеми на страната, смятат вносителите

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за българските лични документи. Те въвеждат специфична категория лични документи с удостоверяваща и оправомощаваща функция. Става въпрос за карта на лице от български произход. Тя трябва да удостоверява самоличността и правото на пребиваване на територията на България.

Целта на новите текстове е да се даде правна регламентация на предвидения с проекта специален статут на лицата, принадлежащи към българските исторически общности, които са родени извън територията на Република България и на тези, които са родени тук, но са напуснали страната.

Законът за българските лични документи е ясен, категоричен и ще бъде сериозна крачка при решаването на демографските проблеми на България, обяви лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

Според него отварянето на българския пазар на труда за нашите диаспори би решило много сериозен демографски проблем на България.

"Законопроектът е изключително важен в два аспекта. От една страна нуждата от такъв закон се определя от нуждите на пазара на работна ръка, недостига на квалифицирани специалисти, което за съжаление нашата образователна система и като цяло образованието не може да гарантира и предостави. Вторият аспект е демографският", коментира от трибуната Симеонов.

Той обърна внимание, че това е последователна политика на "Обединени патриоти".

"Този режим е въведен основно в република Полша, където в резултат на тези облекчения са се обезпечили работна ръка основно в размер на над 1 млн. човека. Защо казвам работна ръка, а не поляци? По-голямата част от тези хора нямат полски произход", уточни Симеонов. Той напомни, че и наши сънародници в Украйна вместо в България, отиват да работят в Полша.

Симеонов отправи апел към народните представители за подкрепа на този законопроект и направи заявка за готовност за промени между първо и второ четене.

Измененията са внесени от "Обединени патриоти" и бяха подкрепени от 102 народни представители, 23 бяха "против"-23 и 4 - "въздържали се", с което те бяха приети.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети карта, лица

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати