Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: КАТ дават невръчени глоби и на пътя. Младите шофьори с ограничение

Политика

На първо четене: КАТ дават невръчени глоби и на пътя. Младите шофьори с ограничение

На първо четене: КАТ дават невръчени глоби и на пътя. Младите шофьори с ограничение - Tribune.bg
Снимка:

По-солени глоби, регулация за новите шофьори и възможност контролните органи и общините да връчват невръчени електронни фишове одобриха депутатите на първо четене. Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС предвижда органите на МВР да спират превозните средства и да проверяват документите за самоличност и книжките както на водача, така и на пътниците и ако имат невръчени електронни фишове за нарушения да им ги дават.

Прието бе Пътна полиция да има пълен достъп до общинските камери. 70 % от постъпилите средства от глоби и нарушения, установени с автоматизирани технически средства и системи, собственост на общините да се предоставят по бюджета на съответната община.

Законопроектът на ПП предвижда премахване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и замяната им с автоматизирани справки в централизирани регистри, отпадането на контролния талон към свидетелството за управление и възможността за заплащане на глоби онлайн, без преди това да се налага те да бъдат връчени присъствено.

Другият проект на ПП, внесен от Настимир Ананиев и група народни представители предлага да се създадат допълнителни регулации за новите водачи, както и по-солени глоби.

Човек, който управлява МПС без свидетелство за управление, както и собственик, длъжностно лице или водач, който допуска или предостави управлението на автомобила на неправоспособен водач или на водач след употреба на алкохол или наркотици, да се санкционира с глобата от 1500 до 2000 лв., а при повторно нарушение да бъде от 2500 до 3500 лева.

Народните представители приеха и промени касаещи новите водачи, придобили правоспособност за управление на моторни превозни средства от категория В или В1 - за срок от дванадесет месеца от придобиването на правоспособността да им се забрани да управлява моторни превозни средства с максимална мощност над 90 kW и да управляват моторни превозни средства в часовете от 22:00 часа до 06:00 часа.

Проектът, внесен от Димитър Найденов от ПП-ДБ предлага наказанието за водач, който нарушава правилата за преминаване през железопътен прелез, да е лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок 12 месеца и глоба 3000 лв., като при повторно нарушение наказанието да е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от три години и глоба 5000 лева.

Депутатите се разбраха преди второто гласуване всички тестове да бъдат внимателно прецизирани.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети