Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: НС забрани свободното разхождане на кучета без повод и намордник

Политика

На първо четене: НС забрани свободното разхождане на кучета без повод и намордник

На първо четене: НС забрани свободното разхождане на кучета без повод и намордник - Tribune.bg
Снимка:

10 пъти се увеличава санкцията за агресивно куче без намордник

С 145 гласа „за“, нито един „против“ и 5-ма „въздържали се“ депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринаромедицинската дейност. Промените, които бяха внесени в парламента от депутата на ГЕРБ Десислава Атанасова, са по повод зачестилите случаи на пострадали хора вследствие на нападения от пуснати на свобода кучета.

„Осъзнаваме, че общественият интерес през последните десет години бе насочен основно към проблема с безстопанствената и бездомни кучета и овладяване на популацията. Така на заден план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането, безконтролното пускане и разхождане на кучета“, заяви по време на дебатите Десислава Атанасова.

„При извеждане кучето трябва да има намордник - вкъщи да хапе, когото си иска“, заяви от своя страна Валери Симеонов. Той обаче смята, че промените са „плахи“.

Със законопроекта се въвежда забрана за свободното разхождана на кучета. Забраната за тяхното извеждане без повод ще важи за кучета с тегло над 5 килограма. При нарушаване на тази забрана собственикът на кучето ще бъде глобен с 300 лв.  

Най-голяма става санкцията за агресивно куче без намордник – 1000 лв. Увеличението е десет пъти, като в момента глобата за това е 100 лв.  Повишава се още санкцията за разхождане на кучета в детски площадки или забранените от общините за това места. Тя става 500 лева.

Предвидени са и няколко изключения. Няма да бъдат глобявани собственици, които разхождат любимците си в обособени за това места, извън населените места или ги използват при лов. Изключение от забраната правят и кучетата на лица с увреждания, тези, които са използвани от БЧК, както и четириногите, участващи в състезания и подложени на обучения.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС, глоби

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети