Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Няма да се дава българско гражданство срещу инвестиции на чужденци

Политика

На първо четене: Няма да се дава българско гражданство срещу инвестиции на чужденци

На първо четене: Няма да се дава българско гражданство срещу инвестиции на чужденци - Tribune.bg
Снимка:

Няма да се дава българско гражданство срещу инвестиции на чужденци, решиха депутатите с промени на първо четене в Закона за българското гражданство.

„Големият проблем, който предлагаме да решим, е да се премахне възможността хора, които нямат трайна връзка със страната и даже не пребивават тук, да имат бърза писта за гражданство, а от там и за ЕС“, обясни правосъдният министър Надежда Йорданова.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев напомни на правосъдния министър хронологията на промените в Закона за българското гражданство, с които се въвежда правото на инвестиционно гражданство.

„За любителите на късата памет, каквато очевидно е и г-жа правосъдният министър, още през 2012 г., когато текстът е предложен, ДПС е било против и дори е влязло от пленарната зала при гласуването му. След това сме подкрепили и ветото на президента.

Ветото, обаче, не мина с гласовете на ГЕРБ и на Синята коалиция, вашият предшественик“, обърна се към Йорданова Йордан Цонев. Той напомни, че след това схемата за придобиване на български паспорти е една и съща - инвестицията се правела, докато те не се получат, а след това парите се изтегляли.

Депутатите приеха единодушно с 218 гласа „за“ законопроекта, внесен от Министерския съвет. Внесеният от ДПС законопроект получи само 90 гласа „за“, макар да предвиждаше да се прекрати издаването и на т.нар. златни визи за чужденците.

ДПС поиска с друг законопроект ДАНС да направи проверка на всяко гражданство, което е дадено срещу инвестиции от 2012 г. насам, но и това не бе прието при гласуването в зала.

„Чета по медиите и слушам твърденията на г-жа Антоанета Цонева от тази трибуна, че трябва да се направят проверки. Ние предлагаме да се направят проверки на всички паспорти, но явно за някои хора е по-важно внушението, че всичко трябва да е прозрачно, отколкото действието“, възмути се лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Антоанета Цонева от ДБ пък напомни, че според Министерството на финансите на САЩ Делян Пеевски и Илко Желязков са били съучастници в схема за придобиване на паспорти от страна на чужди граждани.

„Къде е Пеевски като вносител, защото искам да го попитам какви са били схемите?“, попита Цонева.

„Поведението на г-н Пеевски е ясно. В законопроекта за отмяна и проверка на всички тези паспорти е подписа на Пеевски, така че неговата позиция е ясна“, отвърна й лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети