Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Парламентът единодушно прие Закон за българския жестов език

Политика

На първо четене: Парламентът единодушно прие Закон за българския жестов език

На първо четене: Парламентът единодушно прие Закон за българския жестов език - Tribune.bg
Снимка:

Над 100 хил. българи ще имат възможност да ползват жестов език

Парламентът единодушно прие Закон за българския жестов език, с който се урежда признаването му за eстествен самостоятелен език, както и се зачита правото на глухите и на сляпо-глухите лица у нас на изразяване и на информация чрез българския жестов език.

"Този закон е една голяма победа за глухата и сляпо-глухата общност. Човешко право, за което се борят от години хората с различна степен на увреждане на слуха. Над 100 хил. българи ще имат възможност да ползват жестов език", посочи Светлана Ангелова от ГЕРБ. По думите й по този начин те ще бъдат извадени от социална изолация. Ангелова напомни на колегите си от БСП, че са забавили с ден приемането на закона, тъй като вчера поискаха поименна проверка, която установи липса на кворум в зала. В отговор от левицата посочиха, че страната ни е една от последните в Евросъюза, която заедно с Люксембург не е приела до момента закон за жестовия език, а още през 2017г. е бил внесен от опозицията закон за жестомимичния език, който е отхвърлен от управляващите.

След намеса на председателстващия заседанието Валери Симеонов, който подчерта, че законът е консенсусен и призова колегите си да се откажат от  „заядливия тон“, единодушно със 128 гласа "за" парламентът прие Закон за българския жестов език на първо четене.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати