Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Парламентът единодушно прие Закон за българския жестов език

Политика

На първо четене: Парламентът единодушно прие Закон за българския жестов език

Снимка:

Над 100 хил. българи ще имат възможност да ползват жестов език

Парламентът единодушно прие Закон за българския жестов език, с който се урежда признаването му за eстествен самостоятелен език, както и се зачита правото на глухите и на сляпо-глухите лица у нас на изразяване и на информация чрез българския жестов език.

"Този закон е една голяма победа за глухата и сляпо-глухата общност. Човешко право, за което се борят от години хората с различна степен на увреждане на слуха. Над 100 хил. българи ще имат възможност да ползват жестов език", посочи Светлана Ангелова от ГЕРБ. По думите й по този начин те ще бъдат извадени от социална изолация. Ангелова напомни на колегите си от БСП, че са забавили с ден приемането на закона, тъй като вчера поискаха поименна проверка, която установи липса на кворум в зала. В отговор от левицата посочиха, че страната ни е една от последните в Евросъюза, която заедно с Люксембург не е приела до момента закон за жестовия език, а още през 2017г. е бил внесен от опозицията закон за жестомимичния език, който е отхвърлен от управляващите.

След намеса на председателстващия заседанието Валери Симеонов, който подчерта, че законът е консенсусен и призова колегите си да се откажат от  „заядливия тон“, единодушно със 128 гласа "за" парламентът прие Закон за българския жестов език на първо четене.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още