Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Парламентът промени Закона за признаване на професионални квалификации

Политика

На първо четене: Парламентът промени Закона за признаване на професионални квалификации

Снимка:

Опозицията призова да не се приемат безусловно разпоредбите на европейската директива

Депутатите одобриха промени в Закона за признаване на професионални квалификации на първо четене.

Целта на законопроекта е да се синхронизират в националното законодателство разпоредбите на европейска директива за признаването на професионалните квалификации.

Тя предвижда автоматично признаване на ограничен брой професии въз основа на хармонизирани минимални квалификационни изисквания, обща система за признаване на удостоверенията за обучение и автоматично признаване на професионалния стаж.

От опозицията остро възразиха на това, че българските дентални лекари и акушерките, например, ще са поставени в по-неблагоприятни условия, тъй като страната ни ще признава дипломи на техни колеги, които са придобили професионалната си квалификация за по-кратък период. Социалистът д-р Георги Йорданов изтъкна, че нашите дентални лекари ще бъдат изправени пред конкуренцията на „хора, завършили съботно-неделни курсове“.

Позицията му бе подкрепена и от д-р Нигяр Джафер от ДПС, която даде пример с акушерките и придобиването на такава специалност у нас и в други страни. Тя призова да не се приемат безусловно разпоредбите на европейската директива, а да се защитят интересите на българските специалисти.

Със 73 гласа „за“, 4 – „против“ и 8 – „въздържали се“ парламентът прие на първо четене промените Закона за признаване на професионални квалификации.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още