Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: При отсъствие на премиера и вицепремиера ще го замества министър

Политика

На първо четене: При отсъствие на премиера и вицепремиера ще го замества министър

На първо четене: При отсъствие на премиера и вицепремиера ще го замества министър - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за администрацията. Чрез него ще се уреждат кой може да замества вицепремиера, на когото министър-председателят е възложил да изпълнява неговите функции при отсъствие от страната или ползване на отпуск, а той по обективни причини не може да изпълнява дадените му правомощия. Предлага се при подобен случай по своя преценка премиерът с писмена заповед да определя министър от кабинета.

Проектозаконът за промяна в Закона за администрацията бе внесен миналата седмица от Десислава Атанасова и бе гласуван в комисия на извънредно заседание миналия петък.

Промяната идва заради решението на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в ротационния кабинет да има само един вицепремиер - Мария Габриел. Заради това Денков и Габриел не могат едновременно да са болни, в командировка или отпуск.

При дебатите опозиция и мнозинство влязоха в остър сблъсък, за това има ли скрито управление на държавата и кой стои зад него.

Гроздан Караджов от ИТН заподозря, че пак се прави закон за определен човек и настоя директно да се запише, че става въпрос за Асен Василев. Той бил скритият премиер.

Тошко Йорданов не се съгласи и посочи, че това бил Делян Пеевски, Василев му е вицепремиер, а академик Денков му е секретарка.В същият тон беше и позицията на „Възраждане“.

Председателяъ ги помоли да не прекаляват с култа към личностите и да се върне дебатът. Явор Божанков от ПП/ДБ не остана длъжен на „Възраждане“:

„Г-н председател, нито веднъж не ги прекъснахте и не се намесихме. Явно има друг мотив да не го правите и да не взимате отношение и това е притеснително. Не можете да оставите „Възраждане“ да говорят за протести, хората, които с платени автобуси и сандвичи водят едва по 50 души пред парламента и които се надяваха да се прикачат към земеделци и енергетици. Разбирам, че ги боли. Революцията се отлага и това ги дразни. Те нямало да позволят това правителство да се случи - каква мощ. Те вадят големите изказвания, а действията им са мекички. Те много говорят, а накрая става обратното. Моля ви, влезте си в ролята си и пазете Народното събрание от тази войнстваща посредственост”, обяви Явор Божанков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп