Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС прие на първо четене промени в Закона за частната охранителна дейност

Политика

НС прие на първо четене промени в Закона за частната охранителна дейност

НС прие на първо четене промени в Закона за частната охранителна дейност - Tribune.bg
Снимка:

С промени в Закона за частната охранителна дейност, приети на първо четене, депутатите разрешиха реабилитирани лица да участват в ръководството на частни охранителни фирми.

С измененията се дава възможност частните охранителни фирми да превъзлагат дейности на подизпълнители.

Опозицията остро се противопостави на промените. Социалистът Иван Иванов припомни, че работата на 44-то Народно събрание е започнала с куп промени на Закона за частната охранителна дейност, които са завършили в Конституционния съд. „Опитвате се да се уредят частно-правни отношения, които са спорни. Първо, да се използват подизпълнители. Ще се направи една концентрация и определени фирми ще печелят поръчки и ще смажат конкуренцията под себе си. Фирми ще бъдат притискани да се откажат от поръчки и да станат подизпълнители“, смята социалистът.

От ДПС също попитаха защо промените не се внасят от МС, за да се знаят позициите на всички в бранша.

„Как ще могат да бъдат управители на фирми с частна охранителна дейност осъждани лица, ако бъдат реабилитирани. Разрешавате на криминалния контингент да извършва частна охранителна дейност.  Изненадва ме, че МВР има положително становище“, каза Иван Иванов.

В отговор Маноил Манев от ГЕРБ посочи, че в тезите на колегите му от опозицията има неверни неща, а за година са се провели над 15 срещи с целия охранителен бранш. Манев обяви, че няма конфликт на интереси по темата, защото не се е занимавал с охранителна дейност.

„Този закон трябва да регулира един бизнес, който е изключително динамичен. Има повече предприятия, търсят се повече охранители. Не работят повече предприятия, пак трябва да се охраняват. Всъщност в целия бизнес е възможно да наемаш други фирми. В случая говорим, ако се строи обект му трябва СОТ и жива охрана. По СОТ е една фирма, а за жива охрана – друга и те не могат да сключат договор, за да работят заедно. В отдалечени места има градове с една охранителна фирма и всички други големи фирми я използват, за да работи с тях“, напомни депутатът от ГЕРБ. По думите му в момента нито един охранител, който пази имущество, няма право да го прави дори с криминална регистрация.

„Дали собственик на капитала на едно дружество могат да бъдат хора, които са реабилитирани. Да разделим тези престъпления. Хайде да ги направим с дебат. Готови сме да оттеглим тази точка винаги. Има престъпления по непредпазливост. Ще ги делим ли, ще ги направим на различни текстове, ако искате ще го отхвърлим. Когато има кризи, колеги, охранителният бранш е този, който е на терен. Нищо политическо не търсим. Това е цялата история“, изтъкна Маноил Манев.

Законопроектът бе подкрепен на първо четене от 77 народни представители, 25 бяха "против", а двама се "въздържаха".


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати