Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Родителски права и разводи ще минат през медиация

Политика

На първо четене: Родителски права и разводи ще минат през медиация

На първо четене: Родителски права и разводи ще минат през медиация - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за медиацията, внесен от Министерски съвет. Той е включен в Плана за възстановяване и бе подкрепен от 138 народни представители при първото гласуване, а при прегласуването от 154. Единствената парламентарна група, която гласува против и при двете гласувания беше „Възраждане”.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обясни кои дела ще бъдат засегнати от промените.

„Това са разводите по чл. 49 от Семейния кодекс, разрешаването на спорове относно упражняването, разпределяне на ползване на собствената вещ по Закона за собствеността, парични вземания по същия закон, делбата и други дела, които много често се проточват в съдилищата без особен успех. В търговското право сме предвидили изплащане на стойността на дружествен дял при прекратяване на участие в дружество с ограничена отговорност. Същото важи и за отговорността на управителя или контрольор на дружество с ограничена отговорност за причинени на дружеството вреди”.

Според вносителя въвеждането на задължителната съдебна медиация ще доведе до облекчаване на работата на съда, административната тежест за магистратите, натовареността на съдилищата и ще спомогне за по-бързото и ефективно разрешаване на споровете между страните.

Промените на второ четене ще бъдат гласувани след 3 дни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати