Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене в комисия: Закриват Държавна агенция „Електронно управление“

Политика

На първо четене в комисия: Закриват Държавна агенция „Електронно управление“

На първо четене в комисия: Закриват Държавна агенция Електронно управление - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите от Комисията по електронно управление и информационни технологии одобриха с 14 гласа ЗА и 1 въздържал се промени в Закона за електронното управление /ЗУЕ/, които предвиждат закриването на Държавна агенция „Електронно управление“. Това се налага заради структурата на новото правителство - от Министерството на транспорта и съобщенията отпаднаха информационните технологии, а отделно беше създадено Министерство на електронното управление. Всички правомощия, които упражнява председателя на ДАЕУ, ще бъдат възложени на министъра на електронното управление.  Пред депутатите министър Божидар Божанов сподели, че има амбиция да се фокусира върху киберсигурността, защото приема това за своя лична тема.

Той уведоми, че се предвижда създаването на изпълнителна агенция, която да поеме оперативната работа.

По-късно пред медиите на въпрос на БТА министърът уточни, че целта е агенцията да оперира мрежата на държавната администрация, да промотира използването на държавния облак и да следи сигурността в системите на държавната администрация.

Божанов коментира, че в министерството ще направят анализ на структурите в други държави, които наподобяват модела на "Информационно обслужване" АД у нас, за да се види как работят те.

В края на заседанието депутатът от ГЕРБ Иван Тотев подари на министъра риза, както сам обясни, защото на заседание преди време му е объркал името. Подаръкът беше посрещнат с усмивка от министъра.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети