Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Връчването на българско гражданство ще става на тържествена церемония

Политика

На първо четене: Връчването на българско гражданство ще става на тържествена церемония

На първо четене: Връчването на българско гражданство ще става на тържествена церемония - Tribune.bg
Снимка:

Народните представители приеха на първо гласуване измененията в Закона за българското гражданство. При първото гласуване това стана с гласовете на 134 депутати, а при прегласуването с гласовете на 154 депутати.

С измененията се предвижда връчването на удостоверенията за придобиване на българско гражданство да се извършва в рамките на тържествена церемония, която да се извършва в Министерството на правосъдието или в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина.

Според измененията връчването на удостоверенията за придобиване на българско гражданство е актът, който завършва цялостната процедура за придобиване на гражданството. Тържественото връчване на удостоверението допълнително ще придаде тежест на този акт, който също така е израз на значението, което българската държава придава на тази важна промяна в житейския и правен статут на лицата.

С промените е предвидено и допълване на условията за придобиване на българско гражданство от лица с български произход, както и от лица с родител, придобил българско гражданство, като владеенето на български език се въвежда като задължително условие. С измененията се предвижда и преустановяване на съществуването на Консултативния съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети