Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На последно заседание кабинетът Донев - 1 намери 776 млн. лв. за пътища

Политика

На последно заседание кабинетът Донев - 1 намери 776 млн. лв. за пътища

На последно заседание кабинетът Донев - 1 намери 776 млн. лв. за пътища - Tribune.bg
Снимка:

Осигурени са и 438 млн. лева за разплащане по стари възлагания на МРРБ и АПИ към пътните фирми

Пари за завършване на магистралите, за зимна поддръжка и за разплащане на старите задължения на МРРБ към строителните фирми за текущи ремонти намери правителството на последното си редовно заседание.

„Министерският съвет реши да отпусне днес малко над 776 милиона лева за поддръжка и строеж на пътища“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков след заседанието на служебното правителство.

158 млн. лв. са предвидени за зимното поддържане на пътищата за януари и февруари.

„Други 150 млн. лева са осигурени за големи и важни инфраструктурни проекти, които се строят интензивно“, посочи още министърът.

Осигурени са средства и за вече завършеното строителство на въведения в експлоатация участък от автомагистрала „Хемус“ между Белокопитово и Буховци. Дават се пари и за един от лотовете на пътя Видин - Ботевград, където се очаква до 3 месеца да се пуснат още около 7 километра.

МС отпуска средства и за укрепване на свлачище на магистрала „Струма“ (при тунела „Железница“) и в рамките на три месеца ще бъде пуснато движението в посока от Гърция към София. Средства ще се отделят и за магистрала „Европа“,  за да се пусне участъка до Калотина.

„За всички тези обекти държавата осигурява средства в началото на годината, за да не се губи темпо и да се завършат, за да се ползват от гражданите“, коментира Шишков.

„Осигурени са и 438 млн. лева за разплащане по стари възлагания на МРРБ и АПИ към пътните фирми в периода 2020 - 2021 година. Тези възлагания бяха без осигурено финансиране и създадоха изключително напрежение между държавата и пътния сектор“, отбеляза министърът.

„С тези пари ще се платят само текущите ремонти. Частта от основни ремонти, за които държавата дължи пари на фирмите, остават неизплатени, защото Народното събрание не пожела да намери начин да регламентира извършеното незаконно строителство, което на практика нанесе сериозна щета на строителния бранш“, обясни регионалният министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети