Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На правна комисия: Одобриха увеличаване капацитета на „Гранична полиция“

Политика

На правна комисия: Одобриха увеличаване капацитета на „Гранична полиция“

На правна комисия: Одобриха увеличаване капацитета на Гранична полиция - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите от правна комисия приеха на първо четене увеличаване на капацитета на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове. Предложението е на председателите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

С тях отпада и нуждата от командироване на полицейски служители от други краища на страната. От МВР подкрепиха предложената мярка.

Критика дойде от Бойко Рашков, бивш министър на вътрешните работи и сегашен депутат от ПП-ДБ, който заяви, че още като е бил министър, е имало проблеми с Гранична полиция.

"Имаме проблем, Шенген, гранична полиция, мигранти, до тук добре. От 45 000 да ги направим 60 000 служителите, това ли искате, МВР има други нужди, по-спешни. Неубедителен ми изглежда този законопроект, той няма мотиви, не е мотивиран", смята Рашков.

Мирослав Иванов, също от ПП-ДБ заяви, че България е на челните места по най-много служители в администрацията, но проблемите продължават. "Трябва да стъпим на анализ какво работи и какво не в системата на вътрешните работи, лесно е да хвърлим пари и да наемем още хора, но да видим кое работи, кое не, и там да заработим", призова Иванов.

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ подкрепи законопроекта, ако се направят някои подобрения. От „БСП за България“ също посочиха, че ще подкрепят промените на първо четене. Хамид Хамид от ДПС отбеляза, че в малките и средно големите градове полицейските служители на терен са крайно недостатъчни, като по думите му това може да се промени, когато спрат да се командироват полицаи на границата.

Промените в Закона за администрацията предвиждат мобилизиране на полицейските сили, така че да се гарантира сигурност и спокойствие в обществото и спазване на обществения ред в страната.

Предложенията дойдоха на фона на гражданската съпротива срещу множеството случаи на насилие от страна на мигранти в София през изминалата седмица. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети