Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На високо равнище: България призна Русия за окупатор и поиска Крим и Севастопол да се върнат на Украйна

Политика

На високо равнище: България призна Русия за окупатор и поиска Крим и Севастопол да се върнат на Украйна

На високо равнище: България призна Русия за окупатор и поиска Крим и Севастопол да се върнат на Украйна - Tribune.bg

България се присъедини към обща декларация, която осъжда руската окупация на Крим. Държавата ни е беше представена от служебния министър на външните работи Светлан Стоев, който е на посещение в Киев. Той е потвърдил последователната подкрепа на България за суверенитета на териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници и изрази тревога от нарастващата милитаризация в Черноморския регион.

Форумът, иницииран от Украйна и подкрепен от ЕС, е под патронажа на президента Володимир Зеленски и цели да засили вниманието на международната общност към незаконната анексия на Крим и необходимостта от реинтеграция на полуострова в състава на Украйна.

„Този форум е подходящото място да потвърдя още веднъж силната и традиционна подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително териториалните води“, заяви външният ни министър и изрази убеденост, че платформата ще допринесе към международните усилия за възстановяване териториалната цялост на Украйна.

„Деокупацията на Крим и регулирането на конфликта в Източна Украйна трябва да останат високо в международния дневен ред“, каза още първият ни дипломат, съобщиха от Министерството на външните работи.

„Като черноморска страна ние сме загрижени от нарастващата милитаризация на региона“, заяви министър Стоев. В изказването си той акцентира и върху необходимостта от осигуряване на свободно преминаване към украинските пристанища в Азовско море. Пълното и цялостно прилагане на Минските споразумения е единственият път за политическо решение на конфликта в и около Украйна.

Форумът завърши със съвместна декларация, която се приветстват необходимите дипломатически усилия за възстановяване териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Изразява се тревога от милитаризацията на Черноморския регион, осъждат се нарушенията на правата на човека в Крим.

Сред участниците в Срещата на върха са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, както и високопоставени представители на 46 държави и организации.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати