Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На второ четене: НС прие промените в Закона за защита от домашното насилие

Политика

На второ четене: НС прие промените в Закона за защита от домашното насилие

На второ четене: НС прие промените в Закона за защита от домашното насилие - Tribune.bg
Снимка:

Народните представители приеха на второ четене промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), който ще осигури по-бърза и адекватна подкрепа на пострадалите. Нормативният акт е основа за провеждането на последователна държавна политика в областта на домашното насилие, каквато досега липсваше.  

Само от началото на настоящата 2023 г. 12 жени са загубили живота си от ръката на настоящ или бивш партньор, роднина или близък. Мрачната статистика, потвърдена от НСИ през 2022 г., посочва, че всяка трета жена на възраст между 18 и 29 г. е била в ситуация на насилие от настоящ или бивш партньор, а 12% от жените на възраст между 18-74 години са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни

Сред ключовите промени в ЗЗДН е прилагане на забрана за всякакъв контакт на насилника с пострадалия от домашно насилие - изключени са връзките по телефон, имейл, обикновена поща и всякакви други средства за комуникация.

Предвижда се предоставяне на безплатна правна помощ на жертвите.

Разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които да могат да търсят защита по реда на този закон, а именно: лицата, на които са възложени грижите за децата, лицата, които са роднини по права или съребрена линия до четвърта степен и др.

Улеснява се достъпът до правосъдие и се създава възможност за задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева и др.

С проекта на закон се предвижда създаване на Национална информационна система за случаите на домашно насилие, осъществявани на територията на цялата страна, както и механизми за предотвратяване на злоупотребите със закона.

Със закона се разширяват и мерките за защита, които могат да се налагат от компетентните органи. Хората, пострадали от домашно насилие, ще могат да потърсят незабавна закрила в срок от три месеца, а не от един, каквито бяха текстовете в предишния закон. По-дългият срок ще е гаранция, че дори при най-тежките случаи, пострадалите ще имат възможност да се обърнат за защита към съда.

Ще се създаде Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие към Министерския съвет. Съветът ще изгради и поддържа Национална информационна система за случаите на домашно насилие. Наличието на единен, специализиран и постоянно действащ орган ще спомогне за изграждането на адекватни политики за справяне с този тежък обществен проблем.

С промените в Закона за защита от домашното насилие се очаква постигане на конкретни резултати и връзка между ангажираните в процеса. Промените ще позволят на институциите и организациите да осигуряват бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие лица, както и изпълнение на международните стандарти в тази област, включително на препоръки на Европейската комисия и на различни контролни и мониторингови механизми по конвенции на ООН в областта на правата на човека. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети