Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На второ четене: Повишиха пределната възраст за служба в доброволния резерв

Политика

На второ четене: Повишиха пределната възраст за служба в доброволния резерв

На второ четене: Повишиха пределната възраст за служба в доброволния резерв - Tribune.bg
Снимка:

Всеки български гражданин до 40 г. по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията, може да служи във Въоръжените сили за срок до 6 месеца

Депутатите повишиха пределната възраст за служба в доброволния резерв, след като окончателно приеха промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

Пределната възраст за служба в доброволния резерв за сержантите, старшините, офицерските кандидати, за младшите и старшите офицери се увеличава от 55 години на 60 години.

Пределната възраст за служба в доброволния резерв на офицерите с висши военни звания от 63 става 65 години.

Всеки български гражданин до 40 г., който желае, ще може да служи във въоръжените сили до 6 месеца, решиха още народните представители. Доброволната казарма се въвежда с цел да се преодолее недокомплекта в армията. Според последните изнесени данни свободните места са над 5 хиляди.

Предвидено е доброволците да бъдат назначавани на договор и да получават заплата, както и да бъдат здравно и социално осигурени.

Особено важно според Милен Михов от „Обединени патриоти“ е, че със законопроекта се регламентира и обучението на ученици, и студенти за защита на Отечеството.

Съгласно текстовете при придобиване на средно образование гражданите на Република България получават знания и умения, свързани със защитата на Родината, за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили. Обучението се осъществява в часа на класа, в рамките на не по-малко от общо 10 учебни часа от определените часове на класа. Извън часовете обучението може да се осъществява в избираеми или във факултативни учебни часове.

Българските граждани със статус на студенти могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация "Офицер от резерва".


Последвайте ни в Google News

 

Етикети служба

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети