Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На второ четене: Повишиха пределната възраст за служба в доброволния резерв

Политика

На второ четене: Повишиха пределната възраст за служба в доброволния резерв

На второ четене: Повишиха пределната възраст за служба в доброволния резерв - Tribune.bg
Снимка:

Всеки български гражданин до 40 г. по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията, може да служи във Въоръжените сили за срок до 6 месеца

Депутатите повишиха пределната възраст за служба в доброволния резерв, след като окончателно приеха промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

Пределната възраст за служба в доброволния резерв за сержантите, старшините, офицерските кандидати, за младшите и старшите офицери се увеличава от 55 години на 60 години.

Пределната възраст за служба в доброволния резерв на офицерите с висши военни звания от 63 става 65 години.

Всеки български гражданин до 40 г., който желае, ще може да служи във въоръжените сили до 6 месеца, решиха още народните представители. Доброволната казарма се въвежда с цел да се преодолее недокомплекта в армията. Според последните изнесени данни свободните места са над 5 хиляди.

Предвидено е доброволците да бъдат назначавани на договор и да получават заплата, както и да бъдат здравно и социално осигурени.

Особено важно според Милен Михов от „Обединени патриоти“ е, че със законопроекта се регламентира и обучението на ученици, и студенти за защита на Отечеството.

Съгласно текстовете при придобиване на средно образование гражданите на Република България получават знания и умения, свързани със защитата на Родината, за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили. Обучението се осъществява в часа на класа, в рамките на не по-малко от общо 10 учебни часа от определените часове на класа. Извън часовете обучението може да се осъществява в избираеми или във факултативни учебни часове.

Българските граждани със статус на студенти могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация "Офицер от резерва".


Етикети служба

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати