Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На второ четене правната комисия върна стария праг на преференциите

Политика

На второ четене правната комисия върна стария праг на преференциите

На второ четене правната комисия върна стария праг на преференциите - Tribune.bg
Снимка:

5% за евровота и 7% за парламентарни и местни избори

Мнозинството изпълни обещанието си и върна стария праг на преференциите преди второ четене на Изборния кодекс. Така партийните листи ще могат да се разместват с 5% преференции на европейските избори и със 7%  на парламентарния и местен вот.

Между двете четения на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс бяха внесени и други предложения, но те не бяха одобрени от мнозинството. Така, например, от НФСБ предложиха преференциите за местните избори да се отчитат, ако са 20%, а не 7%, защото според Християн Митрев с около 100 гласа в някои населени места е възможно да се пренареди кандидатската листа, което от своя страна създава благоприятни условия за използването на корпоративен вот за избор на местния парламент. Депутатите от правната комисия, обаче отхвърлиха това предложение.

Мнозинството отхвърли и предложенията на ДПС. От Движението отново настояха да отпадне ограничението за отваряне на до 35 секции в страните извън Европейския съюз, а избирателните секции извън страната да се разкриват навсякъде, където има дипломатическо и консулско представителство, както и там, където минимум 40 избиратели са подали заявление, че ще упражнят правото си на глас. За пореден път от ДПС поискаха да отпадне и принципът на уседналост, както и да се увеличи броя на машините в избирателните секции от 3 на 6 хиляди още на европейските избори.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати