Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Набързо и в последния момент депутатите от регионалната комисия одобриха индексацията на строителните договори

Политика

Набързо и в последния момент депутатите от регионалната комисия одобриха индексацията на строителните договори

Набързо и в последния момент депутатите от регионалната комисия одобриха индексацията на строителните договори - Tribune.bg
Снимка:

Ананиев твърди още, че само 21% от пътните фирми са изрядни и само те ще получат парите си

В „12 без 5” и за около 30 минути работа депутатите от регионаланата комисия в НС одобриха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, които дават възможност стойността на строителните договори да се индексират по време на изпълнението им в зависимост от инфлацията.

Поправката обаче трябва да мине през поне още едно заседание на комисията и едно пленарно, за да се приеме – нещо, което изглежда невъзможно с оглед на политическата ситуация.

Утре правната комисия трябва да се произнесе за промените.

„Трябва много ясно да заявим на пътните фирми, че ще се разплатим само към тези, които са изрядни към държавата. Тези, които са проблемни, трябва ДНСК и АДФИ да излязат със становище за всеки един проект”. Това каза председателят на Комисията по регионална политика и депутат от ПП Настимир Ананиев пред журналисти във връзка с протестната готовност на пътните строители.

От думите му стана ясно, че 21 % от тези фирми са изрядни.

„Оказва се, че държавата е заложник на обстоятелства и едва ли не трябва да напише празен чек на пътните фирми. Искам да има решение, което да дава гаранции, че ще има поддръжка, но и самите фирми трябва да признаят наследството на ГЕРБ и какво се случваше по времето на ГЕРБ. Цялата тази каша трябва да я решим заедно, а не да заплашват с протести непрекъснато вместо да посочат какво се случваше преди няколко години”, допълни Ананиев.

От своя страна заместник-министърът на финансите Андрей Цеков коментира, че напълно осъзнава сериозността на проблема, но по думите му въпросът има много аспекти.

„Големият проблем пред държавата е, че в последната една година не са направени подходящи стъпки това нещо да се случи. Ние сме изправени пред една чрезвичайна ситуация, която най-вероятно ще налага чрезвичайни мерки, които са изцяло в прерогативите на Народното събрание по силата на решението от 20 април”, коментира Цеков.

Според него е нужно да се произнесат компетентните органи, които дефинитивно биха могли да дадат отговор на въпрос дали е законосъобразно възлагането на съществени ремонти чрез допълнителни задания.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати