Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Над 500 милиона струват изборите за последните две години

Политика

Над 500 милиона струват изборите за последните две години

Над 500 милиона струват изборите за последните две години - Tribune.bg
Снимка:

Упражненията по избиране на политици през последните 2 години са стрували сериозна сума на българския данъкоплатец. Почти 520 милиона лева сме платили за поредицата от избори, като влязохме в почти непрекъсната политическа криза. Това показват сметките на Института за изследване на публичната среда, който е анализирал направените разходи. От 2021 г. насам са били проведени пет избора за парламент и едни за президент и вицепрезидент, съобщава в. Сега.

В този половин милиард са включени и разходите, предвидени за закупуване и поддръжка на устройствата за машинно гласуване, както и за осигуряването на видеонаблюдение в избирателните секции, което беше въведено за първи път на вота на 2 април 2023 г.

За какво плащаме

Стойността на изборите е сумата от сбора на разходите от държавния бюджет за подготовката и провеждането им, посочват от института. Дейностите в изборния процес, които се финансират с публични средства, са свързани с подготовката и отпечатването на избирателните списъци; закупуването и изработването на необходимите изборни книжа и материали; отпечатването на бюлетините; логистичното осигуряване на администрацията; възнагражденията на членовете на избирателните комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждането на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Размерът на направените разходи е установен на базата на план-сметките за разходите по подготовката и произвеждането на избори; решенията на Централната избирателна комисия, Агенцията по обществени поръчки, постановления и решения на Министерски съвет и др. Сумите включват в себе си само разходите на българската държава, обявени и декларирани по съответния ред.

Колко и кога

Данните показват, че най-скъпи са били изборите 2 в 1 от ноември 2021 г., които са стрували на бюджета общо 149.6 млн. лв. Следват ги изборите от април същата година, за които са разходвани 108.8 млн. лв.

Машините и разходите за тях

От изборите през април 2021 г. машинните устройства бяха въведени във всички секции в страната с над 300 избиратели. На последвалите избори с машинни устройства се гласуваше и в много секции в чужбина.

Първоначалното закупуване на 9600 устройства струваше общо 43.2 млн. лв. Впоследствие от държавния бюджет бяха заделяни средства за поддръжка, съхранение, транспорт и логистика на машините, за софтуера им, за окомплектоване на машините и тяхното техническо обслужване и пр. Машини бяха закупени допълнително за изборите през юли 2021 г. и за тези през ноември 2021 г. Допълнителни разходи, свързани с устройствата, бяха предвидени и за поддържане и зареждане на акумулаторните им батерии.

Така общата сума за машинния вот в тези две години възлиза на 96.8 млн. лв. или около 20% от всички разходи за избори в периода. Тази инвестиция в голяма степен беше обезсмислена, след като с последните промени в Изборния кодекс се върна т.нар. смесено гласуване и се въведе ръчно преброяване на резултатите от машинното гласуване, коментират от института.

Разходите за изборната администрация

Най-голямото перо в разходите за избори за периода 2021-2023 г. са средствата за възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии - общо 149.1 млн. лв. Общият брой на изборната администрация на това ниво варира около 80-90 хиляди души. Някои от изборите се провеждаха в условията на извънредна епидемиологична обстановка заради COVID-19 и в заплащането на членовете бе включена т. нар. "ковид добавка". С последните изменения на Изборния кодекс преди изборите от април, 2023 г. пък бе предвидено увеличение в заплащането на членовете на секционните комисии. То не може да бъде по-малко от една четвърт от минималната работна заплата.

За подготовка на членовете на секционните избирателни комисии са отделяни между 300 и 550 000 лв. В каква степен обученията са ефективни е допълнителен въпрос, още повече имайки предвид многобройните грешки в изборните протоколи, особено на последните парламентарни избори, отбелязват от института.

Могат ли да се намалят разходите?

На последните избори на 2 април в 1157 секции избирателните списъци са включвали до 100 гласоподаватели. В тези секции, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, комисиите са имали между 5 и 7 членове. Намаляването им би довело и до по-ниски разходи в план-сметките за изборите.

От института препоръчват и да се върне използването на протоколите от машинното гласуване. Такава мярка би оптимизирала вече направените разходи по закупуването на машинните устройства, а и би улеснила работата на секционните комисии.

Освен това на всички избори от последните две години е имало по над 5 милиона поръчани, но неизползвани хартиени бюлетини. За тяхното отпечатване държавата е харчила средно по 1.5 млн. лв. на проведени избори.  


Последвайте ни в Google News

 

Етикети избори 2023
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети