Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Над 6 млн. българи с право на глас на местния вот

Политика

Над 6 млн. българи с право на глас на местния вот

Над 6 млн. българи с право на глас на местния вот - Tribune.bg
Снимка:

Над 6 милиона и 48 хиляди са избирателите, включени в предварителните списъци за местните избори на 29 октомври, съобщиха от ЦИК.

Говорителят Росица Матева обясни откъде идва разминаването между данните от преброяването на населението и хората, които фигурират в списъците за гласуване:

„Преброяването на населението обхваща само българските граждани, които към датата на съответното преброяване са намерени на адресите, на които е извършено преброяването или са пожелали да се преброят онлайн. А пък избирателните списъци и информацията от ГРАО обхваща всички български граждани, които имат постоянен адрес на територията на съответната община“, каза тя.

Справка за адресите на секциите за гласуване може да се прави през сайта на ГРАО, както и на телефон на номер 0800 1 4726, безплатно за цялата страна.

Все още няма решение как избирателите ще заявяват желанието си за гласуване. Изпълнителят на обществената поръчка за софтуера ще предложи поне два варианта, допълни Матева:

„Изискването на ЦИК е избирателят да не трябва в самото начало да определи в кои и в колко от видовете избори ще гласува, да може да се връща и да променя своя избор. Как ще се случи на практика, ще разберем, след като бъдат проведени преговорите и бъде сключен договорът“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати