Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Надежда Йорданова: Популизмът попречи случаи като този с нарязаното момиче да получат адекватна защита

Политика

Надежда Йорданова: Популизмът попречи случаи като този с нарязаното момиче да получат адекватна защита

Надежда Йорданова: Популизмът попречи случаи като този с нарязаното момиче да получат адекватна защита - Tribune.bg
Снимка:

„Когато имаме дебат по сложни и трудни въпроси, важни за обществото, популизмът пречи“, така кометира Надежда Йорданова – бивш министър на правосъдието и депутат от ПП-ДБ, в студиото на „Събуди се“ по Нова телевизия, промените в Закона за защита от домашно насилие, които обаче не обхващат казуса с нарязаното момиче от Стара Загора.

„По време на дебата какъв да бъде обхвата на защитата от домашно насилие, за съжаление много популистки гласове попречиха да се обсъди спокойно как да бъдат дефинирани онези случаи, аналогични на този, където има установени интимни отношения между двама души, но те не живеят под един покрив, т.е. няма фактическо съпружеско съжителство. Не стана ясно какви да са критериите, колко широка да бъде тази дефиниция“.

„Точно в този случай не може да се каже, че е на лице някоя от хипотезите, при която жертвата може да получи защита по настоящия закон“, категорична беше Йорданова.

Бившият правосъден министър поясни, че в случая не става въпрос само за ограничителната заповед. Тук става въпрос за достъпа до онзи комплекс от мерки, които ще помогнат на жертвата да се възстанови и да се реинтегрира в живота пълноценно.

„Ще настоявам за разговор за раширяване на обхвата на Закона за защита от домашното насилие“, допълни още тя.

Настоящият депутат от ПП-ДБ обясни, че в обществото трябва да се постигне съгласие, че и тези случаи трябва да бъдат обект на различните мерки за защита в закона.

Според Йорданова още по-големият проблем е, че насилникът няма да може да бъде задължен да ходи на терапия, да получава помощ за справяне с агресията и гнева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети