Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Наказания за домашно насилие и при интимна връзка

Политика

Наказания за домашно насилие и при интимна връзка

Наказания за домашно насилие и при интимна връзка - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите в правна комисия одобриха да има защита при домашно насилие и на партньорите в интимна връзка. 12 бяха „за“, нямаше против, а шестима се въздържаха.

Спорове имаше по отношение на дефиницията, която се дава на понятието „интимна връзка“

В законопроекта е записано следното : доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като физическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения. Целта е да се даде още по-голяма защита на по-голям кръг лица.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че неговото ведомство подкрепя направената законодателна инициатива. Той обаче направи предложение да се разгледа дефиницията на „фактическо съпружеско съжителство” и тя да се замени с термина „интимна връзка”.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментира, че фактическо съпружеско съжителство и заменянето му с интимна връзка е било мотивирано от това, че темнинът “интимна връзка” е по-широко понятие. “Системата от мерките за превенция вече са факт и са обнародвани в Закона за защита от домашното насилие. Очаквам изпълнителната власт максимално бързо да ги приведе в действие.”, посочи тя.

Гроздан Караджов от ИТН заяви, че нито един професионалист не вярва, че една такава дефиницията за интимна връзка ще свърши работа на съда и ще опази жертвата

Мая Димитрова от БСП обясни, че според тях термнинът „фактическо съпружеско съжителство” не би следвало да отпада от закона. „Считаме, че това което е предложено като дефиниция няма да постигне ефекта, който е търсен.

Според ВКС трябва да има дефиниция на термина „интимна връзка”, защото в противен случай съдилищата ще вземат разнопосочни решения.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети