Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правна комисия: Радев ще си назначава ЦИК, гласуваме само с машини

Политика

Правна комисия: Радев ще си назначава ЦИК, гласуваме само с машини

Снимка:

Според ГЕРБ промените в ИК стават „за една нощ“ и ще създадат сериозни затруднения в бъдеще

Депутатите от Комисията по правни въпроси редуцираха състава на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 20 на 15 души, предоставяйки на президента на страната повече правомощия при назначаването им, предаде БГНЕС.

С одобрените на второ четене текстове за промени в Изборния кодекс, внесени от „Има такъв народ“, вече всички членове на изборна комисия ще се назначават с указ на държавния глава след предложение на парламентарно представените партии и коалиции, въз основа на проведени от него процедура и консултации.

Досега председателят, заместниците му и секретарят на ЦИК се избираха след публично изслушване от Народното събрание, а президентът назначаваше с указ останалите ѝ членове по предложение на формациите, представени в българския и Европейския парламенти.

На предложението се противопоставиха от ГЕРБ и БСП, но с подкрепата на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и ДПС то бе прието.

Юристите от Правната комисия възстановиха и старите правила за образуване на избирателни секции в чужбина, които бяха променени от депутатите от ГЕРБ и „Патриотичния фронт“ през 2016 г. С новите текстове на практика ограничения за секциите зад граница няма да има.

Депутатите приеха и текстовете за видеонаблюдение на изборния процес. Ще има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините.

По отношение на машинното гласуване решението бе такова да има в абсолютно всички секции с над 300 избиратели у нас, включително и тези в чужбина, където са подадени повече от 300 заявления за разкриването им.

По изключение в останалите секции, както и в подвижните и разкритите на плавателни съдове, ще има традиционните хартиени бюлетини.

Вот с хартия в секциите с машина на практика също ще бъде позволен, но при определени обстоятелства като непреодолима техническа повреда и други. Ето защо там ще има отпечатани бюлетини до 50% от броя на избирателите.

Срещу промените остро възразиха от ГЕРБ. „Вижда се новото мнозинство, което приема на форсмажор революционни текстове в Изборния кодекс. Хората са си наумили някакви неща, без оглед на последствията, без оглед на това дали е технически възможно или невъзможно“, смята депутатът от партията Радомир Чолаков, който определи промените като „юридически фарс“.

Според ГЕРБ промените в Изборния кодекс се извършващ „за една нощ“, които ще създадат сериозни затруднения в бъдеще.

Опасения, че не могат да бъдат осигурени достатъчно машини за всички секции, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, изразиха и от Централната избирателна комисия.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още