Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Намаляват ДДС на 9% за заведенията, местата за обществено хранене и развлекателен сектор

Политика

Намаляват ДДС на 9% за заведенията, местата за обществено хранене и развлекателен сектор

Намаляват ДДС на 9% за заведенията, местата за обществено хранене и развлекателен сектор - Tribune.bg
Снимка:

Борисов подчерта, че решението е политически риск, но е в подкрепа срещу загубите в ресторантьорския бранш

ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.


Коментари (3)

Срам Отрасъл с най наглите хора ,призовавам за бойкот на отрасъла.
12.05.2020 13:22 / Отговор
Кръчмар Ей скакауец изчезни
12.05.2020 15:27
Ivan Jontchev Tapanari, namalete DDS-to na hranitelnite stoki, kakto è v Zapadna Evropa, zashtoto naroda e gladen, ne tam kadeto se pecheljat pari.V Zapadna Evropa DDS- na tezi stoi e 6-7%,zavisi koi.Hranitelnite stoi v Balgaria da znachitelno po visoki ot Zapadna Evropa
12.05.2020 20:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати