Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Намеса в кампанията: Финансовото министерство отговори на Антон Хекимян

Политика

Намеса в кампанията: Финансовото министерство отговори на Антон Хекимян

Намеса в кампанията: Финансовото министерство отговори на Антон Хекимян - Tribune.bg
Снимка:

Финансовият министър Асен Василев се засегна от думите на кандидата за кмет на София от ГЕРБ Антон Хекимян по отношение на финансирането на столичния градски транспорт за 2022 г. и 2023 г. По време на днешния дебат по Нова телевизия с Васил Терзиев, кандидатът на ГЕРБ атакува ПП-ДБ, че не са направили нищо за София по време на най-голямата COVID криза.

Хекимян попита какво са направили Кирил Петков и Асен Василев за столицата тогава. „Знаете ли, че по време на COVID кризата и след нея, когато имаше криза с горивата и електричеството, кметът на Лондон е подпомогнат от правителството с 4 млрд. паунда – затова градът да не блокира. Знаете ли колко пари даде Кирил Петков и какво предложи Асен Василев за градския транспорт? Петков даде нула лева за градския транспорт, а Василев предложи цената на билета да се повиши. Защо? За да ударят софиянци“, попита той.

Думите явно са жегнали Асен Василев, който е решил да се намеси директно в предизборната кампания - нищо, че е министър. От името на финансовото ведомство той е пуснал отговор до в. „24 часа“ на твърденията на Хекимян, в който се обръща конкретно към него.

„Финансирането за градския транспорт на столична община от 2021 до момента не е нула лева, а 89 млн. лв. за 2022 и 2023 г.,  което е близо 9 пъти повече в сравнение с предишни години. Общо 1,3 млрд. лв. са отпуснати през 2021 г. на столичния електротранспорт за компенсации на цените на тока, програмата за подпомагане продължава и в момента. Други 65 млн. лв. през 2021 г. са предназначени за финансиране на изграждане или модернизация на детски градини и ясли, от които са усвоени около половината. Корекциите в НПВУ, за които г-н Хекимян говори във връзка с метрото и ВиК бяха направени от служебния кабинет на президента Радев. Въпреки това в плана останаха над 220 млн. лв. за метрото в София. Всъщност, сегашното правителство предложи на 27.9.2023 г. на Европейската комисия финансирането за метрото да бъде актуализирано съгласно инфлацията, по предложението на самия Метрополитен. Освен това бяха пренасочени значителни средства от ОП „Транспорт“ за Линия 3 на столичното метро“, се казва в отговора.

Статията първоначално беше свалена, а впоследствие върната в сайта на изданието. Данните също са качени подробно и в страницата на МФ. Под „медийното прикритие“ ведомството на Василев пряко се меси в кампанията преди местния вот, което е добре опаковано, но несправедливо спрямо избирателите. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети