Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нанков: Министър Караджов да попита супер вицепремиера Асен Василев защо няма пари в сметката за „Хемус“

Политика

Нанков: Министър Караджов да попита супер вицепремиера Асен Василев защо няма пари в сметката за „Хемус“

Нанков: Министър Караджов да попита супер вицепремиера Асен Василев защо няма пари в сметката за Хемус - Tribune.bg
Снимка:

„Скоро ще си говорим по темата – нови цени за автомагистрала „Хемус“ в пъти по-високи от тези, които ние договорихме“, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС

„Прочетох преди малко след срещата в Министерството на регионалното развитие и благоустройство вицепремиерът Гроздан Караджов е казал нещо по отношение на „Хемус“ – „Да, вярно е, че не разплащаме, защото няма стотинка по нашата сметка“. Еми не е вярно това, което е казал. На първо място – разплащат, разплащаха и то десетки милиони лева. И то разплащаха по онези порочни, в кавички, инхаус договори. На второ място – да попита своя колега, супер вицепремиера Асен Василев – защо няма пари в тази специална сметка. Това му беше едно от първите действия като служебен министър на финансите – тези пари от тази сметка да бъдат обрани, да изчезнат. Да го попита кога мисли да ги възстанови в тази сметка. Е трето много важно нещо – защо подвеждате отново българските фирми, в случая тези, които доставят материали и предоставят техника под наем, защо ги подвеждате да работят, да им начислявате ДДС по извършените дейности, а да не им плащате и да казвате, че не знаете кога ще им платите. Пореден нонсенс в действия, приказки и т.н. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Николай Нанков в кулоарите на парламента.

По рано днес министър Караджов призна, че наистина откакто е министър не са плащали за магистрала „Хемус“. Причината, която той изтъкна е, че в специалната сметка за довършването на магистралата няма средства.

„Не помните ли миналата година юли-август, когато няколкостотин милиона почти милиард изчезнаха от специалната сметка, която беше заделена единствено и само за изграждането на автомагистрала „Хемус“. Пари, свежи за доставянето на магистралата. Изчезнаха, затова казвам, бяха обрани. Да попита супер вицепремиера Асен Василев кога ще му ги възстанови, за да може да се разплаща. В другия случай да спре да подвежда тези, които и в момента работят, подчертавам работят, не строят, те доставят материали и техника. Да ги спре щом нямат идея кога ще им плащат, кога ще има пари по сметката“, каза още Нанков.

На въпрос дали фирми се оттеглят от строителството на „Хемус“, той отговори така:

„Имам от вас, от медиите. Научих, че се оттеглят. Предния месец приеха решение за разплащане пък по другата тема – да дават за текущи ремонти и поддръжка. Там се биеха в гърдите, че за един ден ще разплатят. Един месец мина и са разплатени под 20% от тези 600 милиона, избирателно, не на всички. Фирми са натискани да се отказват от договорите си, да бъдат отново преанексирани. И при признатите от Комитова и от нейния директор на АПИ 100% извършени сертифицирани дейности да се откажат от половината от тях. Повечето се отказват“, възмути се депутатът от ГЕРБ-СДС.

Попитан колко пари е оставило правителството на ГЕРБ в тази специална сметка, той посочи:

„Над милиард“.

Той уточни, че парите, които са били освободени са били за участъка до Велико Търново, който е трябвало да бъде готов до 2023 година.

„Престъпното бездействие на МРРБ повече от година, тъй като си имаше линеен график по отношение на процедурите, трябваше да бъдат издадени строителните разрешения за четвърти и пети участък още края на май миналата година, за шести участък - края на миналата година, а за седми, осми и девети – началото на тази година. Ни строително разрешение, ни вест, ни кост. Нека да се бавят. Скоро ще си говорим, повярвайте ми, по темата – нови цени за автомагистрала „Хемус“ в пъти по-скъпи от тези, които ние договорихме“, категоричен бе бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети