Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НАП и КЗП ще следят за спекулативно вдигане на цените след приемане на еврото

Политика

НАП и КЗП ще следят за спекулативно вдигане на цените след приемане на еврото

НАП и КЗП ще следят за спекулативно вдигане на цените след приемане на еврото - Tribune.bg
Снимка:

Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Националната агенция за приходите (НАП), както и други органи, се очаква да бъдат овластени с възможността да контролират спекулативното повишение на цените при влизането на България в еврозоната, като това се очаква да бъде заложено в бъдещия закон за еврото. Това заяви в интервю за БТА служебният министър на финансите Росица Велкова.

„Проведохме разговор с финансовия министър на Хърватия (Марко Приморац - бел. авт.), който заяви, че очаква в средата на февруари да излязат официалните данни за инфлацията. Неговите очаквания на база наблюдения са, че инфлацията няма да е толкова висока, колкото е предварителното усещане на хората. При малките бизнеси това се наблюдава, но повече яснота ще внесат данните от националната статистика на Хърватия“, обяснява тя.

Според нея най-важното за страната ни по пътя към еврозоната е приемането на три законопроекта, касаещи промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, Кодекса за застраховане и Търговския закон, които вече са в Народното събрание.

„Ако тези ангажименти бъдат изпълнени, остава инфлацията. За нея е важно да се каже, че ние сме малка икономика, която е във валутен борд, което означава, че ние нямаме монетарна политика, което прави много трудна задачата да се влияе на цените чрез фискалната политика, но данните показват, че дори и при тези условия се прави каквото може, за да няма повишаване на цените. По отношение на критерия за бюджетен дефицит - ние го изпълняваме, защото в края на 2022 г. обявихме, че дефицитът ще бъде 2,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на начислена основа, а новите данни на база консолидирането на различни отчети показват, че той може да се понижи до около 2,8 на сто. Дефицитът на касова основа, който обявихме за 1 на сто, също ще се понижи и очаквам той да бъде 0,8 на сто от БВП. По отношение на нивото на дълга критериите също се изпълняват“, каза министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети