Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Напрежение в парламента, социалист застана на трибуната и отказа да слезе

Политика

Напрежение в парламента, социалист застана на трибуната и отказа да слезе

Снимка:

БСП искаха изслушване на премиера за Португалското председателство

Депутатите влязоха в остър спор след искане на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов по темите на Португалското председателство. Последва поредица от процедури по начина на водене, които предизвикаха напрежение в пленарна зала.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пръв напомни на председателката на парламента Цвета Караянчева, че преди седмица е призовал министър-председателя да изпълни чл. 105 от Конституцията и чл. 128 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

„Вие тогава обещахте, че ще помолите министър-председателя тази седмица да дойде в зала и първо да отчете резултатите от приоритетните досиета, касаещи Германското председателство и новите приоритети, касаещи Португалското председателство“, изтъкна Стойнев.

В отговор Цвета Караянчева се оправда с Веселин Марешки, който я е изпреварил и предложил да поканят премиера в Народното събрание.

„Вчера направихме гласуване. Това гласуване показа, че вие нямате достатъчно гласове, с които да поканите премиера. Тук залата реши, че точката в момента не е на дневен ред. Не мога нищо да направя, г-н Стойнев, залата реши“, коментира Караянчева.

От БСП се аргументираха с Конституцията и с Правилника на Народното събрание, който е закон, че не се изисква гласуване на задължението на премиера да отчете на шест месеца работата на кабинета по поредното европредседателство.

„По този правилник министър-председателят е длъжен да дойде тук. Няма нужда нито парламентарната група на „Воля“, БСП, ГЕРБ, ДПС да гласува, той да дойде тук. Неговото задължение е той да бъде тук на 6 месеца и да каже какво прави правителството в предстоящите 6 месеца европредседателство. Колко време ви трябва да вас да прочетете правилника?“, попита Свиленски.

Според него премиерът се страхува да дойде в пленарната зала. В спора се намеси и Кръстина Таскова от „Воля“, която призова да се спре този цирк.

„От БСП присъстват само тези, които бяха наказани от председателката си и тези, които бяха възнаградени да бъдат водачи на листи. Разбирам, че за тях кампанията започва“, разясни Таскова.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки също се намеси с аргумента, че председателят на парламента следва да спира цирка и циркаджиите. Марешки направи забележка, че от БСП правят просташки, глуповати и идиотски подвиквания. Марешки посочи социалиста Георги Гьоков, който по думите му е подвиквал на „ма“ на Кръстина Таскова.

Георги Гьоков поиска лично обяснение, но първоначално то не му бе дадено. В резултат Гьоков отправи реплики към председателя на парламента и отказа да напусне парламентарната трибуна. В крайна сметка му бе дадена думата за лично обяснение.

„Г-н Марешки може моето име да не го е чувал, но който го е чувал, го е запомнил с добро“, изтъкна Гьоков. Цвета Караянчева потвърди това и припомни, че социалистът е водач на листа. Веселин Марешки пък призова БСП да си го приберат на банката.  


Коментари (3)

Ле-ле, Толкова са озверели за власт ,че вече започнаха да психясват! Всичко което ги интересува за португалското председателство могат да го научат и от Външния министър! Но те са си написали махленски сценарий, и искат да ни набутат селския си цирк от трибуната! Обикновени Нещастници, Сър!
04.02.2021 11:08 / Отговор
колега 30 000 000 000 /да тридесет милиарда евро / е цената на комунистическото и другото т.н.опозиционно нахалство / на "стани , полетни , отрови , Бойкикев , Маджо , резидент и прочие "родолюбци "!
04.02.2021 11:47
Моника, Рамадан Аталай не е искал да слезе, и Симеонов го е наказал. Ами проверявайте информациите си.
04.02.2021 14:34 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още