Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Народните представители в спор да замразят или да намалят заплатите си

Политика

Народните представители в спор да замразят или да намалят заплатите си

Народните представители в спор да замразят или да намалят заплатите си - Tribune.bg

Да не се преизчисляват възнагражденията на депутатите до края на извънредното положение, предлага ГЕРБ

Близо два часа народните представители дебатират на първо четене да се замразят или да се намалят заплатите им.

Юристът Десислава Атанасова от ГЕРБ обоснова предложението на ГЕРБ от 1 април до края на извънредното положение у нас да не се преизчисляват възнагражденията на народните представители.

„Намаляването на основното месечно възнаграждение на депутатите до размера им към декември 2019 г. е необходима мярка по време на пандемия. НС като върховен законодателен орган е длъжно да предприеме такива мерки като израз на гражданска отговорност и съпричастност с българските граждани, хиляди са без работа и в принудителен отпуск, и се чудят как да оцеляват“, уточни Атанасова.

От ляво социалистът Крум Зарков напомни, че за четвърти път БСП предлага замразяване на депутатските възнаграждения към размера им в предишния мандат на парламента.

„За ПГ на БСП намаляването възнагражденията на депутати и висши служители следва да е трайна промяна. Няма сфера, където заплатите да растат с такъв темп. Трябваше отдавна да дадем този пример“, призова Зарков.

От партия Воля предложиха до отмяна на извънредното положение народните представители получават основно месечно възнаграждение равно на минималната месечна заплата и поискаха след като хиляди българи оцеляват с 610 лв. месечно, депутатите да подпомогнат гражданите и икономиката на страната. 

Депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов изтъкна, че и Обединени патриоти, и ВМРО са предлагали няколко пъти промяна в начина за изчисляване заплатите на народните представители.

„Всички наши предложения не бяха допуснати до зала. Хората се дразнят, че заплатите на народните представители и членове на МС се вдигат. Формулата е сбъркана. Трябва да се направи ново предложение за формиране на това възнаграждение“, подчерта Юлиян Ангелов. Той припомни, че преди 2 г. ВМРО са били готови със законопроект, в който се казва, че заплатите на народните представители ще бъдат индексирани един път годишно с индекса, прилаган за пенсиите у нас.

„Този законопроект би трябвало да бъде включен в тази точка. Огромни заплати има в много държавни структури. Не виждам някой да предлага намаляване на заплатите за членовете на МС, за заплатите на общински кметове, които си направиха заплатите в малки общини по 3-4 хил. лв. Това решение трябва да касае всички. Месечното възнаграждение на народните представители и членовете на МС да е 50% от брутните възнаграждения. Не да се замразяват заплатите, защото когато извънредното положение свърши и кризата продължи, заплатите ни ще останат високи“, поиска Юлиян Ангелов. 

В отговор Йордан Цонев от ДПС обяви, че Движението ще подкрепи проекта внесен от ПГ на ГЕРБ, защото в условия на криза този жест на съпричастност е необходим.

„Няма да подкрепим другите предложения, защото те касаят периоди, когато страната не е в криза“, коментира Цонев.

Продължилите след това дебати бяха определени от Александър Сабанов от ВМРО като „надцакване с топла бира“. Депутатът и колегата му от Левицата Филип Попов апелираха за приключване на обсъждането по въпроса, защото предстои актуализацията на Държавния бюджет и промяната в закона за извънредното положение.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп