Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Народното събрание прие доклада на Временната комисия за БНР

Политика

Народното събрание прие доклада на Временната комисия за БНР

Народното събрание прие доклада на Временната комисия за БНР - Tribune.bg
Снимка:

Тома Биков: Казусът с БНР най-вероятно ще продължи

Народното събрание прие доклада на Временната комисия за БНР с 97 гласа „за“ и 48 – „против“. Комисията бе създадена на 27 септември. За председател на комисията бе избран Тома Биков.

В доклада се изяснят фактите и обстоятелствата за прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт“ на БНР, както и твърденията за политически натиск над ръководството и журналисти.

Изводите са, че не е налице техническа причина за спиране на радиото и че това се е случило след изпращане на изричен имейл с искане за спиране, а по-късно и за повторно пускане до НУРТС. Фактическото изпращане на имейла с искане за спиране на радиото е направено от Пламен Костов, директор на дирекция „Техника“. Членовете на комисията смятат, че са налице и множество индикации за възлагане на спиране на радиото от страна на Светослав Костов, генерален директор на БНР към този момент.

Комисията смята, че казусът с БНР най-вероятно ще продължи, заяви председателят й Тома Биков по време на дебатите по доклада.

"Разбирам критичността на колегите от БСП. Разбира се, очакванията към комисията вероятно са били тя в крайна сметка да излезе и да издаде една присъда по тези казуси. Това нямаше как да стане. Съвсем съзнателно, като председател аз не съм се стремял към това. Впрочем това, че съм председател няма никакво значение, защото тази комисия беше от 10 души, по двама души от всяка парламентарна група. Правомощията, които съм имал аз, са ги имали всички народни представители и смятам, че в тази комисия работихме в един конструктивен дух. Ако не 100 %, на 90 % от решенията бяха взимани с пълно единодушие", подчерта Биков.

Народният представител от ГЕРБ припомни и каква е била целта на тази комисия – „ако не сме в състояние да помогнем, поне да не навредим“.

„Аз много ясно съм си давал сметка за това, че комисията може да бъде обвинена, че самата тя оказва политически натиск. Мисля, че ние останахме в рамките на закона и в рамките на приличието, неутрални и по отношение на различните лобита в радиото, защото такива очевидно има. Те не са даже две, а са доста и действат доста и търсят политическа подкрепа от една или друга политическа сила, търсят политическа подкрепа от един или друг член на комисията“, изтъкна Тома Биков. Той сподели, че е провел много разговори и се е опитвал да ги ограничи единствено и само в комисията.

„Целта на тази комисия беше да проследи целия процес и доколкото й е в правомощията и по силите да информира Народното събрание за това какво се е случило в радиото. Да има още една гледна точка по този въпрос", увери Биков.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп