Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите увеличиха минималната работна заплата (ОБНОВЕНА)

Политика

Депутатите увеличиха минималната работна заплата (ОБНОВЕНА)

Депутатите увеличиха минималната работна заплата (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg

Измененията ще важат от 2024 г., изчисленията ще се правят всяка година на 1 септември

В последните дни на Народното събрание депутатите увеличиха минималната работна заплата. Така чрез промени в Кодекса на труда от догодина тя ще бъде 50% от средната брутна работна заплата за страната. Предложението дойде от БСП, които искаха най-ниското заплащане да стане 850 лв. 

Думата „брутна“ пред минимална работна заплата разпали спорове, че така хората на минимална заплата ще получават по-малко. В крайна сметка думата беше премахната.

След почивка от над един час членовете на работната група направиха промени в закона, според които минималната работна заплата ще се изчислява за период от 12 месеца, които включват последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година, като тя трябва да е в размер не по-малко от 50 % от средната брутна работна заплата за предходните 12 месеца.

Законопроектът беше приет на второ четене със 146 гласа „за" и 65 гласа „въздържали се". 

Депутатите трябваше да решат от кога механизмът ще влезе в сила - от 1 януари 2024 г., както предложиха ГЕРБ, или от 1 юли тази година, за което настояваха от БСП.

„Предлагаме минималната работна заплата да се определя до 1 септември в размер до 50 на сто от средната заплата на предходната година. Няма ясно разписан механизъм между синдикати и работодатели как да се определя МРЗ. Ние предлагаме редакционна промяна да отпадне думата "брутна" пред минималната работна заплата, да отпадне думата "брутна" в средна работна заплата, както и законът да влезе в сила от 1 януари 2024 година. Колкото и да имаме голямо желание да повишим минималната работна заплата, трябва да си дадем ясната сметка, че това засяга много институции, идват избори, но няма нужда от популизъм“, заяви Деница Сачева от ГЕРБ- СДС.

„За нас тази тема е традиционна и последователна в годините, така че не знам защо се говори за популизъм“, коментира вносителят на законопроекта Корнелия Нинова. 

Искрен Арабаджиев обяви, че не е добра практика през средата на годината да се увеличава заплатата, защото фирмите вече са си направили разчетите.

„Правим приложение да е 1 юли 2023 г. Не приемаме, че по средата на годината не може да се променя. Инфлацията не разбира този срок. Сега тези половин милион души имат нужда“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От ДБ обявиха, че ще подкрепят предложението на ГЕРБ. ДПС също декларираха, че ще подкрепят предложението за автоматичен механизъм за определяне на МРЗ от 1 януари 2024 г. 

„Ние няма да подкрепим предложението минималната работна заплата да бъде 850 лв., а ще подкрепим създаването на автоматичен механизъм, с който да се определи минималната работна заплата, но от 1-ви януари 2024 г.", това заяви Севим Али от ДПС.

„Когато създаваме механизъм за определяне на заплатата, трябва да имаме и спирачка - минималната да не пада спрямо предходната година“, заяви Георги Георгиев  от „Възраждане“.

Не можем да кажем каква сума ще бъде минималната работна заплата от януари 2024, но по сметки увеличението ще бъде от порядъка на 100-150 лв.“, заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП уточни, че  не се е приело предложението да влезе в сила от юли 2023 година заради отказа на служебния кабинет да внесе нов бюджет.

Законът влиза в сила 3 дни след публикуването му в Държавен вестник. Процедурата започва от 1 септември нататък и влиза в сила от 2024 година. 

„Ето доказателство, че постоянството е иманентно присъщо на успеха“, заключи председателстващият заседанието Йордан Цонев. А депутатите отбелязаха приемането на закона с ръкопляскане.



Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети