Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Народното събрание решава за военна помощ за Украйна (ОБНОВЕНА)

Политика

Народното събрание решава за военна помощ за Украйна (ОБНОВЕНА)

Народното събрание решава за военна помощ за Украйна (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите разглеждат предложението за военна помощ за Украйна. В сряда парламентарните комисии по отбрана и по външна политика одобриха два проекта на решения за оказване на военна и техническа помощ на Украйна.  

В предишния парламент отново имаше същото предложение, но тогава се стигна до решение да се изпрати само хуманитарна помощ. Засега военната помощ се подкрепя от ГЕРБ, „Продължаваме Промяната”, ДПС и „Демократична България”. „Възраждане” организира протест срещу предложението за подкрепа.

От трибуната „Възраждане“ определиха поддръжниците на изпращането на оръжия за Украйна, като „евроатлантическа сбирщина“ и по този начин страната ни се въвличала в страната. От партията на Костадин Костадинов смятат, че голяма част от света не изпраща оръжия за Украйна.

„В света има грубо около 200 държави, 50 от тях изпращат оръжия за Украйна. Евроатлантическата сбирщина в парламента се опитва да въвлече страната ни във войната. Като махнем държавите които членуват в ЕС и НАТО, остават много малки държави извън това число. Света стои възможно най-далеч от този конфликт“, заяви депутат от „Възраждане“ Ангел Георгиев.

Атанас Атанасов се възмути от думите на Георгиев по повод думите му, че народните представители са „сбирщина“. „Може да има остри спорове, но да бъдат обиждани народните представители е нарушение на правилника“, обърна се депутатът от ДБ към председателстващия Росен Желязков.   

Стефан Янев обяви, че от „Български възход“ ще подкрепят военната помощ за Украйна, тъй като от една страна решението има елемнт на политическа декларация за войната и държавата жертва и агресор. Според него обаче с част от тази военна помощ страната ни ще намали своята военна сила, като трябва да се даде мандат на бъдещите преговарящи от страна на Министерски съвет, за да има яснота къде и по какъв начин се водят тези разговори. Янев предложи да има допълнение, за да може българското правителство да може да преговаря за заместващи способности.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати