Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кабинетът "Петков" осигурил 7 кораба с втечнен газ без яснота къде ще ги разтоварим

Политика

Кабинетът "Петков" осигурил 7 кораба с втечнен газ без яснота къде ще ги разтоварим

Кабинетът Петков осигурил 7 кораба с втечнен газ без яснота къде ще ги разтоварим - Tribune.bg
Снимка:

Министър-председателят в оставка каза, че така настоящото правителство в оставка осигурява приемственост по енергийната тема с бъдещия служебен кабинет

Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за доставка на седем карго кораба с втечнен газ, които ще подобрят енергийната сигурност на България, съобщи в началото на правителственото заседание премиерът в оставка Кирил Петков. Условието било следващия месец да подсигурим необходимата инфраструктура от Гърция и Турция.

''Условието за получаване на тези количества е през следващия месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигурят необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Този договор, който днес ще бъде предложен, е важна стъпка на екипа, съвместно с Европейската комисия, за осигуряване на природен газ за зимните месеци“, посочи Петков. Министър-председателят в оставка заяви на брифинг, че така настоящото правителство в оставка осигурява приемственост по енергийната тема с бъдещия служебен кабинет. 

"Реално ще имаме по един кораб с втечнен газ от октомври до април. По-добрата новина е, че снощи за първия кораб вече е осигурено разтоварване в Гърция. По този начин се гарантира енергийната сигурност в следващите месеци", поясни Петков. По думите му този договор ще бъде подписан днес с възможност да бъде потвърден до 19 август. С това се давало възможност на служебното правителство, ако намери по-добра оферта от тази, да се възползва.

"Този договор е важна стъпка на екипа, работещ съвместно с ЕК за осигуряване на газ за зимните месеци. Така решаваме съществена част от гарантирането на енергийната сигурност и правителството улеснява следващия кабинет", хвали се Петков. Той напомни, че ако в следващите месеци има критика към дейността на неговото правителство в сферата на енергетиката, да се има предвид, че цените на договорените количества природен газ са с 30 долара под цените на европейските пазари. Освен това правителството е приело и новата програма за компенсация за цената на тока за бизнеса от 1 юли до 30 септември.

"За крайните потребители ще се утвърди таван от 250 лв. като по този начин правителството осигурява предвидимост на бизнеса. Реално 633 хиляди небитови крайни клиенти ще имат яснота за цената на тока в следващите месеци", увери министър-председателят. Той отбеляза, че са заделени и 150 млн. за мярката за намаляване на цената на горивата при зареждането на бензиностанции с 25 ст.

"Едновременно с това се създава работна група между митниците и НАП за ограничаване на износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември. Така договорените количества руски нефт с ЕК ще могат да се използват само за българския пазар", изтъкна Кирил Петков преди последното си правителствено заседание.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп