Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Насред пандемия: Нинова търси сметка на Борисов за състоянието на хазната

Политика

Насред пандемия: Нинова търси сметка на Борисов за състоянието на хазната

Насред пандемия: Нинова търси сметка на Борисов за състоянието на хазната - Tribune.bg
Снимка:

„Г-н Борисов, не посягайте на Сребърния фонд, защото този път няма да е като първия“, написа в профила си във Фейсбук Корнелия Нинова.

На фона на исканията за оставката ѝ след изборния разгром на БСП, тя припомня, че Сребърният фонд беше създаден през 2008 г. от правителство на социалистите. Във фонда се събират 50% от приходите от приватизация, 25% от излишъка на републиканския бюджет и приходите от концесии.

„Тези средства могат да се ползват единствено и целево само за пенсии. Така е по силата на закона и на теория. В момента сме изправени пред опасност Борисов да прегази закона, както вече се случи с резерва на Здравната каса през 2010. От официалната информация на Министерството на финансите за периода от септември до декември 2020 г., за три месеца, Борисов е изхарчил от фискалния резерв 5 млрд. лева“, притесняват се БСП.

Това означавало, че останалите „свободни“ средства са само 1,4 млрд. лв. (без салдата на НОИ, НЗОК, Сребърния фонд и средствата от ЕС).

„Такъв спад не е имало от 2010 г. Помним как реагира тогава правителството на ГЕРБ - национализира резерва на НЗОК, над 1,3 млрд. лева се вляха в републиканския бюджет и потънаха в незнайни харчове. Въпреки жалбата на БСП до Конституционния съд и всичките ни битки да спасим здравните вноски на хората, парите не бяха върнати в бюджета на НЗОК. Ситуацията днес е сходна“, твърди социалистката.

„Резервът е празен и на премиера може да му хрумне да прибере до парите от Сребърния фонд. Борисов, не го правете, защото сега последиците няма да са като първия път. Това са парите за заслужения труд на нашите бащи и майки и са възможност за преизчисляване на всички пенсии. Не може ГЕРБ да ги залъгва с 50 лева предизборно и да прибере 3.3 млрд. лева от техните пари следизборно. Нека докато се правят сметки за брой депутати и бъдещо правителство, не допускаме този човек да нанесе още вреди на държавата“, написа Нинова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (6)

Боже Вижте я вие, тя можела да смята ! Защо тогава партията й фалира ?
12.04.2021 15:14 / Отговор
К. НИНОВА НЕ СТРАШНА.... ОБУЧАВАНА Е... ДА ЛЪЖЕ...!! .
ПАЗЕТЕ СЕ ОТ РУМЕН РАДЕВ -.... ЛИЦЕТО Е ОБУЧАВАНО...... ДА УБИВА....!!
12.04.2021 17:48
attropo курнелке,никой няма да посяга на *сребърния*,това го правите само вие,българските терористи-кАмУнисти!
В историята на България вашата терористична организация прилапа Българския Пенсионен фонд и му разката мамата!
И още нещо - да не мислиш,че сме забравили делата на *великия прУфесУр* гечеФ - 3000лв/1$ ?!?
12.04.2021 15:15 / Отговор
Мимето Избирателите я потопиха като пробита шамандура, а тя се "тревожи", че на премиера можело да му хрумне т.е. бъдещо несигурно събитие!! Много глупава, но за сметка на това упорита жена!
12.04.2021 15:16 / Отговор
DT Презряна,мразена от свои и чужди,некадърна като лидер,отритната от своите Импексова ненаситна кобила от позицията на каква се осмеляваш въобще да си отвориш смрадливата уста.На...на от всъкъде, където посегне да обвинява и съди наред и журналисти и политици и анализатори и да търси отговорности от всички които са я победили не един път е повече от трагично. За всеки средно интелигентен човек в България е повече от ясно,че като подводница на белия мавър -бат Ванко си изпълни задачата по деформиране и разпадане на БСП-то ,но явно се страхува да не си изгуби паричките от приватизацията и затова рови в хазната.Злоблива кранто мисли как ще се извиняваш пред толкова народ ,който подведе съвсем умишлено към провал.
12.04.2021 15:28 / Отговор
Надблюдател ГЕРБ били "национализирали" 1,3 млда от НЗОК и парите отишли "незнайно" къде ? Ами Корнелке, по време на Тройната коалиция още юли месец бяхте оставили бюджета над половин милиард вътре, като преди това щедро бяхте качили пенсиите,щом друг ще ги плаща! А накрая на годината Дянков изрева като го засипаха с фактури за над 2,5 млда! И всичко това беше по време на най-жестоката финансова криза в Европа! На какво разчиташ , на къса памет, или че няма оцелели от вашето управление!
12.04.2021 17:14 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети