Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди продължаване на мярката 60/40

Политика

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди продължаване на мярката 60/40

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди продължаване на мярката 60/40 - Tribune.bg
Снимка:

Бизнесът предлага мярката да се удължи до юни 2021г.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно онлайн заседание днес от 14.00 ч., за да обсъди проект на постановление на Министерски съвет за продължение на мярката 60/40, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

В края на юни кабинетът одобри постановление, с което се удължава схемата 60/40 до края на септември с нови условия. До средата на годината по тази мярка бяха подадени заявления за 300 хиляди работници и бяха платени 130 милиона за 160 хиляди работници.

Тогава премиерът Борисов отбеляза, че до 1 милиард лева ще струва мярката на бюджета и подчерта, че това е безвъзмездна помощ за бизнеса.

„При необходимост мярката ще се удължи до края на годината, но вече ще важи само за отделни сектори, които имат нужда“, обяви социалният министър Деница Сачева. Тя посочи, че правителството се надява от септември да започне възстановяване и ръст на заетостта.

„Имаме уверение, че ако това не се случи, ще се помисли за удължаване”, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Евгени Иванов от КРИБ уточнява за „24 часа“ днес, че от работодателската организация вече са предложили мярката 60/40 да работи до юни 2021 г.

„Помните, че мярката 60/40 е предложена от КРИБ, когато държавата предложи тя да се отнася само за разходите за работна заплата, нашата оценка беше, че тя няма да работи. Предложихме да се включат и осигуровките в същия обем, това сработи. И затова КРИБ току-що предложи на министъра на труда и социалната политика този инструмент да работи до юни 2021 г., защото тогава очакваме началото на новия сезон на туризма и трябва да съсредоточим усилия, за да се справим с втори лош сезон“, подчертава Иванов.

Към момента без достъп до мярката остават селското, горското, рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности, държавно управление, дейности на домакинства като работодатели и дейности на екстериториални организации и служби.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати