Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава онлайн

Политика

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава онлайн

Обсъждат нови мерки относно заплатите на служителите в държавната администрация

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе онлайн заседание. Представители на синдикати, работодатели и правителство ще разгледат Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, съобщиха от правителствената пресслужба.

На заседанието на Тристранния съвет ще се дискутира и предложението на Министерството на труда и социалната политика формирането на заплатите на социалните работници от услугите да се обвърже с минималната работна заплата за страната, като за някои от тях се предвижда да получават над два пъти минималното възнаграждение.

Ще бъде обсъдена и промяна в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, с която се предлага увеличение с до 30 на сто на възнагражденията на служители в задграничните ни представителства, както и в Националния институт за недвижимо културно наследство.

Един от социалните партньори – КНСБ, настоя преди дни в Бюджета на Република България за 2021 г. да залегне 20% ръст на заплатите във всички структури на централната и местната администрация, които не са получили 30% увеличение на средствата за персонал във връзка с работа в условия на пандемията от коронавирус.

Федерацията предлага още увеличение с 20% на единните разходни стандарти за делегираните от държавата дейности в сектор ”Социално осигуряване, подпомагане и грижи”. От КНСБ изтъкват, че възнагражденията в тази система изостават сериозно от тези в останалите бюджетни сектори.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още