Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Навършват се 25 години от щурма на Народното събрание

Политика

Навършват се 25 години от щурма на Народното събрание

Навършват се 25 години от щурма на Народното събрание - Tribune.bg
Снимка:

Навършват се 25 години от щурма на Народното събрание по време на масовите протести срещу управлението на БСП. Събитията от 10 януари 1997 година водят до края на управлението на правителството на Жан Виденов.

На този ден преди 25 години множество протестиращи граждани обсаждат парламента с искане за неговото разпускане. Сградата на Народното събрание става обект на обществено недоволство, чиято кулминация е в нощта на 10 януари 1997 година, когато хиляди щурмуват парламента, чупят и палят, а  депутати се барикадират.

Остават историческите призиви на Иван Костов - тогава лидер на СДС, и новоизбраният президент Петър Стоянов, произнесени в кулоарите на Народното събрание.

„И завършваме отново с призив хората да не дават никакви основания срещу тях да се прилага сила“, заявява тогава Иван Костов.

„Аз заявих отново съвсем категорично своята теза, единственият отдушник на народното недоволство сега може да бъде обявяване дата на предсрочни парламентарни избори“, казва Петър Стоянов.

Късно през нощта депутатите са изведени от специалните части от сградата на парламента. Автобусите, на които са натоварени, са замеряни с камъни от протестиращите. По-късно части на жандармерията и вътрешни войски разпръскват със сила протестиращите граждани. Има много пострадали, включително и депутати от тогавашната опоцизия, като Филип Димитров и Стефан Савов.

12-часовата блокада променя политическите събития в страната. Протестите продължават през целия месец януари. Барикади се издигат на ключови кръстовища в София.

Как се стига всъщност до ескалацията на напрежение в страната. Оглавяващият по това време БСП Георги Първанов прави опит да задържи властта на БСП. На 8 януари той номинира за премиер Николай Добрев. Два дни по-късно – на 10 януари, обаче президентът Желю Желев, въпреки че е задължен по Конституция, отказва да връчи на БСП мандат за съставяне на второ правителство и опозицията обявява национална политическа стачка. Протестите срещу създаването на втори социалистически кабинет продължава. На 21 януари изтича мандатът на Желю Желев, седмица по-късно новоизбраният президент Петър Стоянов връчва мандат на БСП за съставяне на ново правителство. На 4 февруари, след продължаващи масови протести и шествия в цялата страна, Николай Добрев от БСП връща мандата. Постигнато е съгласие за предсрочни парламентарни избори. Пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се провежда „Митинг на победата“, начело с лидера на опозицията и бъдещ премиер на страната Иван Костов, който тогава обещава на хората: „Няма да ви подведем, няма да ви излъжем“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети