Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Не стана ясно дали зам.-кметът е от номенклатурната фамилия Лютови, но баща му е бил квестор на КТБ и БГА „Балкан“

Политика

Не стана ясно дали зам.-кметът е от номенклатурната фамилия Лютови, но баща му е бил квестор на КТБ и БГА „Балкан“

Не стана ясно дали зам.-кметът е от номенклатурната фамилия Лютови, но баща му е бил квестор на КТБ и БГА Балкан - Tribune.bg
Снимка:

Новият зам.-кмет на София – Никола Станиславов Лютов, е внук-племенник на главния прокурор на България по време на Възродителния процес Костадин Николов Лютов (1981-1986), обявиха вчера „Епицентър“, позовавайки се на източници от демократичната общност. Според информацията младият Лютов е внук на Атанас Лютов, който е брат на прокурор Костадин Лютов, бивш член на ЦК на БКП и главен прокурор, проявил особена жестокост по време за „Възродителния процес“.

Информацията беше отречена от Столична община с подчертана липса на конкретика.

„По повод постъпили въпроси от медии уточняваме, че Никола Лютов - новият зам.-кмет по „правен и административен контрол” не е внук на прокурора от Възродителния процес Костадин Лютов“, се казваше в съобщението от екипа на Васил Терзиев, въпреки че реално информацията никога не е била, че е внук, а внук-племенник, т.е част от неговата рода.

„Всеки път, когато направим заявка за борба с корупция, получаваме фалшива новина за опровергаване. Медиите имат ключова функция в обществения живот - да представят истината след проверка на фактите. Благодарим на тези, които го правят“, разсъждаваха вместо това от общината.

Какво е ясно и какво не е?

Прокурорът НЕ Е ДЯДО на зам.-кмет Никола Лютов. Проф. Костадин Николов Лютов е роден на 7 ноември 1927 г. и родът му е от Копривщица. Нито може да се потвърди, нито да се отрече дали роденият през 1916 г. професор Атанас Николов Лютов, зам.-министър на вътрешната търговия по времето на министър Пеко Таков (1962-1971), е негов брат, но съвпадението на имена и години допуска подобна възможност, и двамата са били и член-кореспонденти в БАН.

Атанас Николов Лютов също със сигурност НЕ Е ДЯДО на младия зам.-кмет, но не е невъзможно да е негов прадядо – баща на дядо му Георги, или да е имало още братя в семейството.

За Никола Станиславов Лютов със сигурност се знае, че е син на квестора на КТБ и БГА „Балкан“ Станислав Георгиев Лютов, което е видно дори и от архивни снимки от съда, когато баща и син заедно ходеха на делата за безстопанственост срещу бащата след източването на КТБ. От имената в семейството става явно, че дядото трябва да се казва Георги Лютов и вероятно е роден някъде между 1920 и 1940 година. В архивите няма данни за него.

Тъй като наличната информация е косвена и оскъдна, а обяснението на Столична община – още повече, е трудно да се излезе с категорично заключение дали подобно на Васил Терзиев, и Никола Лютов е заможен наследник на стар комунистически род. Бащата на зам.-кмета – синдикът Станислав Лютов обаче има изключително интересна биография и дълги години беше обект на съдебно преследване заради действията си по отношение на КТБ.

След банковия крах през 90-те, Лютов е квестор на няколко затворени банки и на фалиралата БГА „Балкан”. Неговата задача е била да се погрижи за активите на унищожената авиокомпания и да намери наематели на хотел „Плиска“ в София и хотел „Космос“ в Бургас.

Лютов влезе като квестор в КТБ през 2014 г., след като БНБ я постави под специален надзор, и заедно с още един квестор се разпореждаха с активите до обявяването на банката в несъстоятелност от съда. Впоследствие Софийска градска прокуратура предаде на съд двамата квестори за умишлена безстопанственост, довела до щети за държавата в размер на 1.07 милиона лева.

Според прокуратурата Лютов и Костадинчев умишлено са прехвърлили за изплащане към Фонда 9 договора за индивидуални срочни депозити с привилегирована лихва. Това е нарушение на Закона за гарантиране на влоговете в банките, където е записано, че не се изплащат гарантираните размери на влоговете на лица, на които са били предоставени привилегировани лихви.

През 2015 г. тогавашният премиер Бойко Борисов говореше за много по тежки щети: че Лютов и другият квестор неправомерно са преправили около 1000 договора за преференциални депозити, така че титулярите им да могат да получат обезщетения от 100 хил. евро, на каквото не са имали право. Борисов изчисли, че от това Фондът за гарантиране на влоговете е ощетен с поне 100 млн. евро. В крайна сметка Прокуратурата не успя да защити обвинението и делото катастрофира в съда.

Интересен фамилен щрих, свързан отново с „Промяната“, е Лора Станиславова Лютова – вероятно сестра на зам.-кмета, чието име изплува сред списъка с десетки назначени на граждански договор в Министерски съвет от кабинета на Кирил Петков. Тя е била на длъжност „експерт към политическия кабинет на министър-председателя.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Никола Лютов
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети