Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Немислим антисемитизъм: Налепиха предизборни плакати на Александър Сиди с жълти звезди

Политика

Немислим антисемитизъм: Налепиха предизборни плакати на Александър Сиди с жълти звезди

Немислим антисемитизъм: Налепиха предизборни плакати на Александър Сиди с жълти звезди - Tribune.bg
Снимка:

Знакът е използван от нацистите, за да стигматизира евреите, символ е на ужасите на Холокоста

Жълти звезди с надпис „евреин“ са били налепени по предизборни плакати на ВМРО. Обект на посегателството са агитационни материали на кандидат-депутата Александър Сиди.

Т. нар. „Давидова звезда“, оцветена в жълто, задължително е била носена на реверите на хората от еврейски произход по време на възхода на нацизма и Втората световна война. Когато в Европа настъпва ужасът на Холокоста, символът се превръща в стигма за осъдените на смърт.

Сиди написа емоционален коментар за деянието, извършено от неизвестни извършители“

„Първо се ядосах! Изпитах бяс и безсилие... после се спрях, помислих. Представих си извършителя. Бавно и методично, слага на всеки плакат жълтата звезда. Една по една. Плакат по плакат. Бавно. Методично. На всеки образ по една звезда. Отбелязва произхода ми. Представих си го повече от 70 години назад, този същия, с униформа, въоръжен, който слага същият знак на всеки човек в огромна дълга редица. Дълга редица от хора облечени скромно, с куфари в които е събран целият им живот, хора, които стискат малката ръчичка на децата си, хора, които са осъдени на смърт, само защото са евреи. Представих си този същият, който ги отмята в списък, поставя дамгата на реверите им и ги натиква в конските вагони, за да ги изпрати на последното им пътуване... Този, който е извършил това с перверзно удоволствие, не заслужава да се нарича човек...

После помислих ... спрях да се ядосвам. Почувствах се горд. Почувствах се горд от това, че съм с еврейски произход. Защото въпреки това, че има изроди с болно съзнание, аз си спомних за всички онези, които в мрачното, студено утро на 10 март 1943 в същият този Пловдив на няколкостотин метра от мястото на което днес този изверг е извършвал своето престъпление, са се събрали огромна група хора. Истински. Хора. Човеци. Те са спряли депортацията, спрели са машината за убийства. Спасили са! Спасили са своите евреи! И днес аз съм тук. Жив! За ужас на този, който е решил да се гаври с паметта на всички онези, носили на реверите си жълтата звезда. Днес аз съм тук по волята на целият български народ! А този, който е извършил това, е на най-ниското ниво в своето развитие. И там ще си остане. Низвергнат маргинал. И нищо повече!

Мисля си, че предизборната кампания трябва да е състезание на идеи. Аз заставам с лицето си. С името си. С произхода си. А срещу мен е застанала злобата... безлична, безчовечна, мразеща! Аз знам кое ще победи! Вече се е случвало ! В онова мрачно утро на десети март четиридесет и трета, в Пловдив!“

Съпартиецът на Сиди, историкът доц. Милен Михов, определи стореното като „нападение“.

„Днес в Пловдив е извършено нападение върху Александър Сиди, върху ВМРО и върху всички българи. Извършителите и техните политически покровители трябва да бъдат бързо разкрити и наказани“, коментира той в профила си във Фейсбук.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Александър, ВМРО
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети