Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нено Димов: България е нетен износител, а не вносител на отпадъци

Политика

Нено Димов: България е нетен износител, а не вносител на отпадъци

Нено Димов: България е нетен износител, а не вносител на отпадъци - Tribune.bg
Снимка:

България е нетен износител, а не вносител на отпадъци. Отпадъците, които се изнасят от България са повече, от тези, които се внасят. Това заяви пред Дарик радио министърът на околната среда и водите Нено Димов. Коментарът му е по повод обвиненията на лидера на БСП, че страната ни е сметището на света.

„През 2018 внесените отпадъци са 80 000 тона, а изнесените са малко над 800 000, така че България е нетен износител“, посочи Димов и обясни, че има два вида отпадъци – горива и такива от „зеления списък“.

Министърът обясни, че за да се внесат отпадъци от горива се изисква специално разрешение от МОСВ и трябва да има инсталация, която да може да ги изгаря.

„Основно в България, над 97% от горивата се изгарят в циментовата индустрия“, заяви той

„Другият поток отпадъци е от т.нар. зелен списък, разрешен от ЕС. Ако Г-жа Нинова иска да го забрани, ще трябва да предоговори договорености в рамките на ЕС“, посочи Димов.

Той съобщи и че са направени промени в наредба, която вече е качена за обществено обсъждане и в началото на следващата година ще бъде приета.

„Според нея, 3 дни по-рано районна инспекция на територията, на която ще бъде доставен отпадъкът от „зеления списък“, да бъде уведомявана. Ние ще се обърнем към Гранична полиция и Митниците за контрол на входа. Вкарваме и една дефиниция какво означава отпадък, който подлежи на зелен списък, няма го на ниво ЕС, примесите трябва да бъдат по-малко от 10%“, каза Димов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

informiran Едно фейк сайтче разпространява друга "информация".Едни свободни европейци,също...
21.12.2019 19:16 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети