Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нено Димов ще се срещне със сръбския министър на околната среда

Политика

Нено Димов ще се срещне със сръбския министър на околната среда

Нено Димов ще се срещне със сръбския министър на околната среда - Tribune.bg
Снимка:

Замърсяването на река Драговищица притесни хората от двете страни на границата

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се срещне с министъра на защитата на околната среда на Република Сърбия Горан Триван. Разговорите ще бъдат в сръбския Димитровград.

По време на срещата двамата министри ще обсъдят трансгранични екологични въпроси между двете държави.

Повод за това са протестите на хора от Босилеград във връзка със замърсяването на граничната река Драговищица. Миналата седмица те бяха подкрепени и от кюстендилци. Тогава протестиращите получиха уверението на екологичния министър, че правителството следи ситуацията, въпреки че липсват официални данни за замърсяване на наша територия. България е поискала официална информация по случая и от сръбска страна, а резултатите се очаква да станат ясни днес.

Река Драговищица преминава през Босилеград, след което навлиза на българска територия и се влива в Струма в района на кюстендилското село Шишковци.

През октомври директорът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов съобщи, че в града има проблем със замърсяването на околната среда, който застрашава живота и здравето на хората. Той обясни, че причина затова са двете мини за олово-цинкова руда и мед в селата Караманица и Мусул, от които се изливат отпадъчните води в река Драговищица.

Днес двамата министри ще подпишат и Меморандум за разбирателство между Министерството на околната среда и водите на Република България и Министерството на защитата на околната среда на Република Сърбия и Споразумение за ранен обмен на информация в случай на радиационна авария.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп