Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нено Димов: В момента няма ТЕЦ-ове, които да горят нерегламентирано отпадъци

Политика

Нено Димов: В момента няма ТЕЦ-ове, които да горят нерегламентирано отпадъци

Нено Димов: В момента няма ТЕЦ-ове, които да горят нерегламентирано отпадъци - Tribune.bg
Снимка:

У нас се изгарят около 3.3% от отпадъците, средно за ЕС е 28%

„В момента няма ТЕЦ-ове, които да горят нерегламентирано отпадъци. Изгарянето на отпадъци и по-точно на горива, които са от отпадъци, е политика, към която ние трябва все повече да вървим“. Това коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов пред БНТ. В момента у нас се изгарят около 3.3% от отпадъците, средно за ЕС е 28%. За следващите 15-ина година наша цел е да постигнем 25%.

През последният месец-месец и половина се изгаря био маса, която не е регламентирана, не е разрешена. „Трябва много ясно да се гарантира, че опазването на околната среда и здравето на хората ще бъде защитено“, заяви министърът.

Недоволство у хората предизвика новината, че у нас се вкарват и горят отпадъци от други страни. За 2018 година внесеният за изгаряне боклук е около 10 пъти по-малко от изнесения, обясни Димов.

„Това, което направихме в Перник, е максимално бързо, ние дадохме много кратки срокове на ТЕЦ „Перник“ да изнесе нерегламентираното гориво, за да може да пуснем максимално бързо топлата вода на хората“, заяви той.

Министърът обясни, че проблемът с чистотата на въздуха е много голям не само у нас, но и в световен мащаб. Той каза, че няма лесно решение. Имаме ясни мерки, които се взимат и Ненов не смята, че ще се стигне до санкции.  


Коментари (1)

ТЕЦ Не е вярно твърдението му. В края на август и през септември гориха отпадъци в ТЕЦ "Изток".София. миришеше на боклук, на гуми и на бакелит, но това беше преди пожарите на летището..Просто миризмата беше задушлива
На другия ден наблюдавах дърветата, те залиняха.
02.10.2019 14:15 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още