Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Неофициално: Ива Митева се връща в парламента

Политика

Неофициално: Ива Митева се връща в парламента

Неофициално: Ива Митева се връща в парламента - Tribune.bg
Снимка:

Ще решава какви закони приемат депутатите

Председателката на 45-ото и 46-ото народно събрание Ива Митева, която не влезе в новия парламент след оставането на "Има такъв народ" под чертата този октомври, се връща в НС. Тя  ще има последната дума за всички закони, преди те да влязат за разглеждане в парламентарните комисии и в пленарната зала.

Преди партията на Слави Трифонов да я издигне за председателка на депутатите и в двата предсрочно разпуснати събрания миналото лято, Митева оглавяваше правната дирекция на Народното събрание.

Тази позиция дава статут на държавен служител и мястото ѝ се пази. През времето, когато бе парламентарна шефка, а в последното 47-о НС - зам.-председател, поста се пое от временно изпълняващ длъжността.

Очаква се Митева обратно на длъжността, която заемаше преди да се закълне като депутат - директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“, потвърдиха за "24 часа" запознати в НС. По закон, ако държавни служители бъдат избрани за народни представители, мястото им се пази и те автоматично могат да го заемат пак след изтичане на мандата им. Това важи и за министри и кметове. От администрацията на НС не коментират официално завръща ли се бившата председателка.

Очаква се това да стане ясно през следващата седмица, тъй като всички служители от понеделник ще са на крак за предстоящото откриване на 48-ия парламент, който бе свикан на първо заседание от президента на 19 октомври.

След като партията на Трифонов вече не е парламентарна сила, друго нейно знаково лице - ексшефът на бюджетната комисия и неизбран кандидат за управител на БНБ Любомир Каримански също постъпи на държавна работа. Той стана съветник на служебната министърка на финансите Росица Велкова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети