Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. New Europe: Борисов иска България в Еврозоната до 2022 г.

Политика

New Europe: Борисов иска България в Еврозоната до 2022 г.

New Europe: Борисов иска България в Еврозоната до 2022 г. - Tribune.bg
Снимка:

Приемането на еврото теоретично дава на страните по-високи темпове на растеж и по-голяма стабилност

Българският премиер Бойко Борисов потвърди намерението на страната си да влезе в Еврозоната до юли 2022 г. Това пише изданието New Europe, като посочва, че интеграцията на България в Еврозоната е била начело на дневния ред на ежегодната бизнес конференцията тази година.

По време на конференцията Бойко Борисов обсъди ползите, които страната ще има, ако премине към Механизма на обменните курсове на Европейския съюз. Посочено бе, че българите ще се радват на допълнителна финансова сигурност с надзора на Европейската централна банка, както и увеличаване на в инвестициите.

Това е последната стъпка на българското правителство, което се опитва да укрепи позицията си на член на Европейския съюз, като същевременно се фокусира върху по-дълбоката интеграция в ядрото на блока. 

България работи усилено, за да намали инфлацията и дълга, както и да изпълни други критерии за присъединяване към Еврозоната. Сега предстоят редица стрес-тестове за финансовата система на страната, които ще се проведат от ЕЦБ. Резултатите се очакват през юли и ще играят важна роля при определянето на това дали България е в състояние да предприеме стъпки, които да я доближат до официалното присъединяване към Еврозоната. Най-ранните и най-оптимистични оценки споменават 2022 г. като вероятна крайна дата за това България да стане част от страните, използващи единната валута. 

Приемането на еврото теоретично дава на страните по-високи темпове на растеж и по-голяма стабилност, както и подобрява избора на стоки за потребителите и повече възможности за предприятията, които имат лесен достъп до интегриран пазар.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати