Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нейнски: „Досиетата Пандора“ трябва да са начало на сериозен дебат за офшорните зони

Политика

Нейнски: „Досиетата Пандора“ трябва да са начало на сериозен дебат за офшорните зони

Нейнски: Досиетата Пандора трябва да са начало на сериозен дебат за офшорните зони - Tribune.bg
Снимка:

Смятам, че темата с „Досиетата Пандора“ трябва да бъде начало на един много сериозен дебат за съществуването на офшорните зони, коментира пред БНТ Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи и бивш посланик в Турция.

„Много държави приемат инвестиции от офшорните зони и тук започва голямото „но“ - трябва да се докаже произходът на тези пари, защото има съмнения, че през тях се перат пари или се крият доходи, които не са декларирани“, смята Нейнски. Тя уточни, че исторически офшорните зони са законно създадени с идеята да подпомагат икономиката и затова въпросът е много чувствителен.

„По-голямата част от имената в „Досиетата Пандора“ са от Латинска Америка, Русия, Източна Европа, там където институциите са по-слаби“, отбеляза Нейнски.

За отношенията ни с Република Северна Македония бившият ни първи дипломат бе категорична, че в момента основна следва да бъде темата доколко Договорът ни за добросъседство се спазва и как той да бъде гарантиран от ЕС.

„Големият въпрос е, че РС Македония не спазва Договора. В крайна сметка, членството в ЕС означава спазване на международните договори, друг тип политическа култура“, посочи Нейнски.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети