Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Незаконният арест на Борисов влезе в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ

Политика

Незаконният арест на Борисов влезе в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ

Незаконният арест на Борисов влезе в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ - Tribune.bg
Снимка:

В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права се говори за произволните арести в България и се порицават сериозните проблеми с независимостта на съдебната система.

Като пример в доклада е изтъкнато задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара Севдалина Арнаудова, които бяха извършени по времето на Кирил Петков и Бойко Рашков. В доклада се посочва, че през август съдът потвърди на последна инстанция, че арестите са били незаконни. Според съдебното решение липсва и едно годно доказателство, че арестуваните са замесени в престъплението, за което са задържани.

В доклада за миналата година, се казва още, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитане на човешките права са „недостатъчни.“ Сред отбелязаните значителни проблеми на страната са жестокото отношение към групи като арестувани, мигранти и деца в институции.

По въпроса за медийната свобода заключението на Държавния департамент е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и „недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии.“

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават заради изискване по закон и се представят в американския Конгрес.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети