Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Независимият Иво Атанасов: В ИТН е затъмнение, Кирил Петков не ни е предлагал пари и постове

Политика

Независимият Иво Атанасов: В ИТН е затъмнение, Кирил Петков не ни е предлагал пари и постове

Независимият Иво Атанасов: В ИТН е затъмнение, Кирил Петков не ни е предлагал пари и постове - Tribune.bg
Снимка:

Възможно е и други депутати от ИТН да подкрепят правителството на Асен Василев, заяви Георги Георгиев

Искаме да се запознаем с програмата, по която ще работи правителството и Народното събрание, за да направим своите анализи и всеки от нас отделно да прецени дали ще подкрепи това правителство или не. Това каза пред БНТ независимият депутат Иво Атанасов, който се отцепи от групата на ИТН.

Той поиска да знае как ще се работи по план и график във връзка със законодателната дейност на НС, какви задачи и цели има правителството и каква е времевата рамка.

„Ние сме много различни като хора. С напускането на ИТН всеки един се почувства свободен във взимането на решенията“, каза Атанасов. Той е категоричен, че „Продължаваме Промяната“ не са предлагали пари на независимите депутати и не са им обещавали постове.

„На нас Кирил Петков не ни е предлагал нищо. Нито парични суми, нито постове. При срещана с него ни запозна с политиката и целта, която има ПП и търсеше съмишленици, и ние в много от случаите сме на едно и също мнение. Това, което ни обединяваше в ИТН, беше борбата с престъпния модел на ГЕРБ и придворните на ГЕРБ. Нито ни е обещавал, нито ние сме искали нещо“, каза Атанасов.

Той подчерта, че няма намерение да иска нещо. И шестимата независими депутати не са имали изисквания за постове.

„В личен план ме интересува да направя анализ за намеренията на тройната коалиция. Но ме интересува и персоналния състав на това правителство. Може да има съвпадения по програмите, но в персоналния състав, ако има лица, в които има съмнение, че няма да свършат определена работа, ще изкажем мнение. По-важни са политиките, но са важни и лицата“, каза Атанасов.

Депутатът прогнозира, че имената на министрите ще станат ясни, след като ПП съберат подкрепата на 121 депутати.

В ИТН, по думите му, е било пълно затъмнение. Със Слави Трифонов не са се виждали последната една година. За действията на ръководството са разбирали от социалните мрежи, от новините и колеги депутати.

Атанасов посочи, че вчера на срещата с ПП са били петима, защото шестият - Кирил Симеонов не е бил в София, но утре той ще се срещне с преговарящите от ПП.

Той прогнозира, че е възможно ПП да звънят на някои депутати, за да ги поканят на преговори, но каза, че самият той не се е обаждал на никого. Не е разговарял и с Елена Гунчева от „Възраждане“ и не знае дали ПП имат уговорки с нея.

Той не коментира дали Виктория Василева от ИТН ще напусне НС, но я определи като „най-качественият човек в ръководството на партията“. Атанасов смята, че засега математиката не е в полза на новия проектокабинет. До петък трябва да стане ясно дали има шанс.

Възможно е и други депутати от ИТН да подкрепят правителството на Асен Василев. Това заяви от своя страна пред NOVA независимият депутат Георги Георгиев, който съще е сред напусналите „Има такъв народ“.

Не само хора от екипа на Василев и Петков, а и независимите депутати се обаждали на колегите си от ИТН, стана ясно от думите му. „И ние говорим с тях. Не ги притискаме. По-скоро разговорите са те да си решат по съвест. Това ще се види на самото гласуване“, каза Георгиев.

Той посочи, че Виктория Василева също е била „на косъм“ да напусне ИТН. „Възможно беше и тя да е с нас, но в един момент се отдръпна“, каза Георгиев.

Шестимата независими депутати вероятно ще подкрепят предложеното от „Продължаваме Промяната“ правителство.

„Вчера имахме първата среща, на нея поставихме няколко конкретни теми, които да станат част от програмата, която ще се пише. На база на предварителните разговори и съгласието, което постигнахме по тези теми, по-скоро ще подкрепим правителството“, заяви Георгиев.

Той обясни, че първата тема е била ядрената енергетиката. „Ние казахме, че държим на изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Асен Василев потвърди, че се работи по тази тема. Вървят разговори с Гърция да изкупува за 30 години напред ток“, каза Георгиев. 

Втората тема е била борбата с корупцията.

„Поставихме няколко теми. Първата е смяната на ръководството на КПКОНПИ. При ново парламентарно мнозинство категорично тръгваме към смяна на цялото ръководство на КПКОНПИ. Другото е създаването на Комисия за противодействие на корупцията и старото КПКОНПИ, което ще стане Комисия за отнемане на противоправно придобито имущество“, посочи той.

Независимите депутати са поискали още ускоряване на реформата в съдебната власт и въвеждане на механизма за контрол на главния прокурор. Поставен е бил въпросът и с разузнавателните служби. Промени в законодателството и кадрово обезпечаване, са поискали напусналите ИТН депутати.

Запитан дали хора в разузнаването са били под руска зависимост, Георгиев каза, че в момента се водят досъдебни производства и по случая работи Специализираната прокуратура.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети